– Dette er en historisk dag, og ordet revolusjon ligger tett opp mot det som nå skjer i Lenvik kommune, fastlo kommunens informasjonssjef Arve Svestad under en storstilt pressekonferanse på Finnsnes barneskole onsdag.

Der var politikere, rektorer og skoleledere samla for å fortelle om den storstilte satsinga Lenvik-skolen står overfor. Ei satsing som i grove trekk dreier seg om å ta i bruk nettbrett som pedagogisk verktøy.

– Det har vært kjørt pilotprosjekter for enkeltklasser andre steder, men jeg har ikke funnet at noen andre kommuner før har gjort en sånn massiv satsing som det Lenvik kommune nå gjør, påpekte Svestad.

Totalt skal kommunen levere ut rundt 1.200 lærebrett til elever fra 1-7. trinn ved åtte skoler.

Bedre resultater

Det er rektornettverket i Lenvik som har staket ut kursen med den nye pedagogiske plattformen. Ved å se på forskning, alternativer til begynneropplæring og resultater fra pilotskoler pekte lærebrett-modellen seg ut.

– Resultater fra pilotskoler viser at 90-95 prosent av førsteklassingene knekte lesekoden før desember var gått. I dag bruker vi hele det første året, samt kanskje litt av andre klasse, til å klare det samme, påpekte rektor ved Finnsnes barneskole, Espen Hay, som også poengterte at det er et paradigmeskifte Lenvik-skolen skal gjennomgå.

Lærebrettene erstatter dagens kladdebøker, innføringsbøker og meldemapper.

– Noen spør om elevene ikke skal skrive for hånd lenger. Jo, det skal de, men først når de er klare til det, sa Hay, som forklarer hvordan de minste elevene egentlig ikke er finmotorisk utviklet til å skrive for hånd.

– Resultater fra andre skoler viser at elevene med denne modellen også får bedre håndskrift.

I dag er det en del fokus på barn og unges bruk av nettbrett og hvordan det påvirker anatomi og syn. Dette momentet er ifølge rektor Birgit Renland Johansen, rektor ved Botnhamn skole, vurdert i forbindelse med lærebrett-satsinga.

– Elevene skal jo ikke sitte med lærebrettene hele dagen, men bruker disse i tillegg til all annen relevant undervisning. Du kan si at den tida som i dag går til bruk av engangsbøker i stedet skal brukes til lærebrett.

Styrt bruk

Lærebrettene er installert med nøye utvalgte applikasjoner som skal brukes i undervisninga. Brettene er også konfigurert slik at det ikke er mulig for elevene å laste ned annet programvare enn det skolen bestemmer.

– Hva koster denne satsinga?

– Hvis vi trekker fra det vi i dag bruker i engangsmateriell – skriverbøker, blyanter og lignende, så kommer vi omtrent ut på det samme. Opplæringa i forbindelse med oppstarten koster imidlertid litt, sa rektor Monika J. Rønneberg ved Silsand barneskole.

Lærerne skal i høstferien gjennom kursing. Dermed rulles den nye pedagogiske plattformen ut for fullt når elevene er ferdig høstferiert.

Stolt over satsinga

Leder av utvalg for oppvekst og kultur, Bjørn Richard Pedersen (Sp) er stolt over kommunens storsatsing.

– Jeg mener vi har god grunn til å være stolte over det vi gjør her. Det er fremoverlent, og jeg er sikker på at det vil gi et kjempeløft, sa Pedersen.

Også ordfører Geir-Inge Sivertsen (H) mener Lenvik-skolen med lærebrett-modellen tar et viktig skritt når det gjelder modernisering.

– Nå er ikke jeg noen pedagog, men jeg har tro på at mer bruk av moderne teknologi kan bidra til å gi elevene ekstra motivasjon.

Elevene smilte bredt da de fikk utforske lærebrettene sine. Her er 1C ved Finnsnes barneskole sammen med ordfører Geir-Inge Sivertsen og utvalgsleder Bjørn Richard Pedersen. Foto: Maria Holm Simonsen
Bernhard Eilertsen Hoff er svært fornøyd med lærebrettet, og tror han kommer til å lære masse med det. Foto: Maria Holm Simonsen
Bjørn Richard Pedersen, leder av utvalg for oppvekst og kultur, er stolt over storsatsinga på den nye pedagogiske plattformen. Foto: Maria Holm Simonsen