I kveld feirer Magda Jensen fra Skaland sin 100 årsdag på Breidablikk sammen med familien og sambygdinger. Alle er velkomne. Fødselsdagen er egentlig på mandag, så den dagen vil bli markert på Bergsheimen hvor hun bor i dag.

Magda Jensen er født i Bergsbotn og der bodde hun store deler av sitt liv. Hun vokste oppi en familie, sammen med 10 søsken, hvor far var fisker og mor den som drev garden og stod for det meste i heimen.

Rodde

– Jeg husker godt vi satt og så ut gjennom vinduet og så mor komme ut av fjøsen. Da visste vi at hun snart var hjemme igjen. Far rodde fiske, både i Lofoten og på Finnmark. Når de skulle ro, kom de andre til oss med vesker på skuldra med alt de skulle ha med seg. Da visste vi at nå drar de. Jeg syntes pappa var mye borte og vi grua oss til at de skulle dra. Men når de skulle komme hjem, stod vi ute og ventet på at de skulle komme og lytta etter lyden på motorene på båtene som kom. Vi kjente godt lyden på motoren i pappas sin båt. Han fikk en ny motor, den var dobbelsylindra eller noe slikt, men vi kjente den også godt. Og når vi hørte den ble vi skikkelig glad, forteller en tindrende klar Magda Jensen.

Skammekrok

Skolegangen var også i Bergsbotn og den var i en todelt skole. Første, andre og tredje klasse var småskolen, fjerde, femte, sjette og sjuende storskole. Man gikk annen hver uke på skolen, ene uka småskolen, andre uka storskolen og man skolte seks dager i uka. Læreren kom fra Hamn og bodde på skolen i skoletiden.

– Vi hadde ett klasserom, med skammekrok. Den som var ulydig måtte stå der en stund. Vi hadde flinke lærere, men noen var veldig strenge. Vi måtte lære en masse utenat og måtte reise oss og bli hørt i timen om vi hadde pugga det vi skulle. Hadde vi det, fikk vi beskjed om at vi var flinke og da kunne vi sette oss ned. Jeg husker enda ei ramse vi hadde for å lære oss tallene: «Det var en mann med god to, han var sterk som tre og ville aldri fire. Så hadde han fem brødre og var selv den sjette og het Syver Åttesen. Han bodde ved Nilen og hadde god ti», minnes hun.

Etter skolen måtte hun ut for å tjene penger og de første årene jobba hun som hushjelp rundt om i bygda for 50 øre dagen! Hun måtte jobbe i en måned for på få råd til å kjøpe et par sko.

Familie

– Jeg hadde gått på et sykurs og var flink til sy, særlig kjoler og kåper. Og så broderte jeg bunader. Det fortsatte jeg med etter at jeg hadde fått meg en kjæreste, Sigfred, og vi gifta oss etter at vi hadde vært forlova i noen år. Vi gifta oss i gammelkirka, som senere ble revet av tyskerne. Vi var veldig glade i hverandre og hadde åtte barn sammen. Ett av dem er dessverre gått bort, men de andre sju har jeg fortsatt rundt meg. Liss, Kjell og Laila bor her i Skalandsområdet, Arna på Silsand, Viggo i Sørreisa og så har jeg Torbjørn som bor i Ålesund og Bjørg som bor i Sandnessjøen. Hun som gikk bort het Gerd. Siden kirka var revet, var alle barnedåpene og konfirmasjonene på bedehuset. Jeg har 30 barnebarn, men hvor mange olderbarn og tippolderbarn det er blitt er jeg ikke helt sikker på, kan Magda betro Folkebladet.

Etter en tids sykdom, gav Sigfred Jensen seg som fisker og ble vaktmester på Berg skole. Da bygde de på Skaland og flytta dit i 1958. Etter en tid ble Magda rengjøringsbetjent på skolen og tok seg også av biblioteket. Da var det å stå tidlig opp for først å ta seg av barna før hun gikk på jobben.

Familien er meget musikalske og musikklivet var meget sentralt i familien. Både i den hun vokste opp i og i hennes egen. Magda og Sigfred Jensen var begge med i Skaland sangkor og koret hadde en stor aksjon for å skaffe midler til orgel i nykirka. I den anledning skrev Sigfred en sang, som Magda husker den dag i dag. Og hun siterer:

«Ute på Nesset, kallet for Berg, stod en gang vår kirke, fredfull og sterk. Den kallet oss alle, store og små, i likhet fra dåpen til alderdoms grav. Nå er den borte, intet er igjen, kirken er revet, tomten er brent. Orgeltoners og klokkes klang er byttet ut med kanoners bang. Men vi vil reise oss enig og sterk, kirke skal bygges, vi skal samle oss til verk. Vi vil arbeide i håp og bønn, Jesus vil være vår hjelper i lønn».

Sigfred Jensen gikk bort for 14 år siden og Magda flyttet inn på Bergsheimen i 2009

Magda og Sigfred Jensen på hans 90 års dag. Foto: Privat
Dronning Sonja hilste på Magda Jensen da de var på besøk på Skaland i 2011. Foto: Privat
Magda og Sigfred sammen med barnebarna Emil, Emma, Maja og Anne. Foto: Privat
Magda og Sigfred hos fotografen. Foto: Privat
Bak fra venstre: Bjørg, Kjell, Torbjørn, Gerd, Viggo og Liss. Foran Magda, Arna, Laila og Sigfred. Bildet er tatt i 1983. Foto: Privat