Langstrand er overveldet over responsen etter at hun ropte om hjelp via facebook. Vorstehtispa Likka fødte hele 14 valper for ti dager siden, men ble alvorlig syk og hasteoperert, og er ute av stand til å gi nok melk til det svært store valpekullet. Valpene ville ikke ta flaske, og situasjonen var fortvilt for hundeeier Langstrand. Men det skulle vise seg at nødropet som ble lagt ut på facebook mandag ettermiddag ga resultater.

– Vi opplevde en fantastisk respons. Vi fikk kontakt med hundeeiere fra hele landet. Folk fra Kirkenes til Sortland var villige til å komme å hjelpe. Avstandene spilte ingen rolle. Pågangen var så stor at vi måtte tre stykker til for å besvare telefoner, SMS-meldinger og meldinger via facebook, sier en svært takknemlig Langstrand.

En halv time over midnatt, ikke mange timene etter at meldingen ble lagt ut på facebook, sto Ole Kristian Elvenes på døra med sin egen og kompisen Svein Pedersens tispe, klar til å hjelpe. Da hadde han kjørt over 40 mil fra Alta for å komme Langstrands valper til unnsetning.

Vet ikke navnet

Redningen ble Pedersens tispe Tinka. Inntil tirsdag formiddag visste ikke Langstrand engang navnet på eieren til engelsksetteren som nå ammer de 14 valpene.

– Nei, jeg vet ikke det, men det skal jeg få rede på, lover hun.

Likevel får hun beholde Tinka inntil valpene er selvstendige. Det kan ta fra fire til åtte uker.

– Eieren har sagt at jeg kan ha Tinka så lenge valpene har behov. Nå ser det ut til at vi har fått den hjelpen vi trenger, sier en lettet Langstrand.

Det sier noe om rausheten til Pedersen som nå sørger for at Langstrands 14 valper holdes i livet.

– Det er ikke alle som ville ha levert en hund til folk man aldri har truffet. Jeg er ordløs, sier hun.

Langstrand håper imidlertid at hennes egen tispe, Likka, er frisk fra sin bukhinnebetennelse før det har gått så lang tid. Men muligheten for at tispa ikke overlever er fortsatt til stede.

– Vi håper og tror at det vil gå bra, sier Langstrand.

Mer hjelp

Men Tinka må ha hjelp til å mate de 14 ti dager gamle valpene. Langstrand har satt ut to stykker til en annen hundeeier på Moen mens hun tirsdag ettermiddag dro av gårde til Innset i Bardu med fem stykker til en huskyfarm. De syv øvrige tar Tinka seg av. Engelsksetteren har innbilt svangerskap og nølte ikke med å ta seg av de 14 valpene da hun ankom Øvre Rossvoll. Hun slo seg straks til ro i det helt fremmede hjemmet.

Redningsmannen Ole Kristian Elvenes synes ikke det var noe problem å kjøre over 80 mil for å hjelpe. Han avslører at han også hadde litt baktanker med å ta med sin egen og kompisens hund ned til Målselv.

– Alvorlig krise

– Forrige helg, før Langstrands tispe ble syk, var jeg og så på valpene hennes med tanke på å kjøpe en til meg selv. Men her var det jo snakk om 14 valper, og det hadde vært alvorlig krise om de ikke hadde fått hjelp. Jeg synes det var en fin gest, og jeg er ung og sprek så det var ikke noe problem, ler Elvenes, som synes kompisen var like grei som overlot sin tispe til de 14 valpene.

– Han ofret jo jakta for å hjelpe til, sier Elvenes.

Engelsksetteren Tinka viste umiddelbar omsorg for de 14 valpene som kom i akutt krise. Nå har hun ammeansvar for syv av de 14 valpene. Foto: Jan-Erik Bergstad