Senjaregionen omsatte sjømat og sjømatrelaterte produkter og tjenester for godt over seks milliarder kroner i fjor. Fra 2007 utgjør dette en tre- til firedobling.

ARBEID Ragnvald Storvoll, prosjektleder Byregionprogrammet og Irene Lange Nordahl, prosjektleder regional næringsplan skal sette sammen den nye næringsplanen for Midt-Troms.

– Den nasjonale veksten i næringa vil skje i nord, og denne muligheta må vi utnytte i vår region. Den nye Senja kommune har en ambisjon om å være en av Norges viktigste og mest solide sjømatkommuner i framtida. Arbeidet med regional næringsplan vil derfor være viktig for både næringssatsingen i hele regionen, og i særdeleshet i nye Senja kommune, sier ordfører i Lenvik, Geir-Inge Sivertsen.

Vegvesenet på plass

Gruppa tok opp tilgang på nye sjøarealer og forbedring av infrastruktur. Vegvesenet var blant tilhørerne, da behovet for bedre vei fokus veiene og tilgang på energi ble løfta frem.

Sivertsen påpekte at det offentlige må spille på lag med næringen og legge til rette for vekst og utvikling.

– Kommunene spiller en viktig rolle for å sikre vekst for sjømatnæringen gjennom tilrettelegging for tilgjengelige næringsarealer både til havs- og på land.

Agn

Et av målene med møtet på Senja Videregående skole, er å få flere av de unge i regionen til å se mulighetene som ligger i næringen, og å få de unge til å gjøre utdannings- og yrkesvalg som gir dem muligheter til ei framtid i Midt-Troms.

Under møtet ble det uttalt at «En må ha agn om en skal få fisk». I fortsettelsen av dette pekte de på omdømmearbeid, og hvordan dette påvirker ungdommen når de skal gjøre utdanningsvalg. «Team Midt-Troms» pekte på behovet for et felles løp for å øke kunnskapen om sjømatnæringa hos elevene, og dette må gjøres tidlig i grunnskolen.

Roser elevene

Tilgangen på kompetanse var også et sentralt tema. Næringa skriker etter fagutdanninger og kompetanse spissa inn mot sjømat. De ønska også utvikling av nye fagtilbud i samarbeid med næringa, videregående og innen høyere utdanning.

– Senja er viktig for Norges Fiskerihøgskole, uttalte Kathrine Tveiterås, instituttleder ved Norges Fiskerihøgskole.

Hun framheva viktigheten av samarbeidet med sjømataktørene i Senja-regionen, og at universitetet ønsker å utvikle dette samarbeidet videre. Hun ga ros til studentene fra Senja-regionen, og det engasjementet de har vist overfor både næringa og regionen.

Befolkningsvekst

Næringsplanen mener de er viktig for å sikre befolkningsutviklinga i regionen. Under gruppearbeidet var det et stort engasjement rundt mulighetene for ny samhandling om rekruttering og kompetanse for å styrke utviklinga i sjømatnæringa og hos leverandørnæringa.

Sjømatmøtet besto ave gruppearbeid, fremlegg og dialog. Foto: Halvor Stubberud Hansen