– Reiselivet kjenner ingen kommunegrenser, turistene bryr seg ikke om hva kommunen heter. Det er utrolig viktig med samarbeid for å få ut potensialet, og det krever at vi klarer å heve oss over det å bare tenke på det nærmeste og mot å tenke mer regionalt, sier målselvordfører Nils Foshaug (Ap), i forbindelse med reiselivsmøtet i Målselv Fjellandsby.

Møtet, som var i regi av Senja Næringshage, er et ledd i arbeidet med å skape en regional næringsplan for Midt-Troms. På møtet var 70 deltakere fra reiselivsbedrifter, politisk nivå og byråkratiet.

Infrastruktur

Et av momentene som kom opp var utfordringene infrastrukturen, eller snarere mangelen på infrastruktur, gir.

– Infrastruktur går igjen i alle debatter om næringsliv, også turisme. Her er det snakk om fly, vei, båt og bil. Om du ikke får ut fisk, tømmer eller potet, kan heller ikke gjestene reise hit. Flyplassen er her en sentral bit, sier Foshaug.

Potensiale

Den regionale næringsplanen skal stå ferdig 28. februar i år.

– Det er viktig å få en plan for vår region, for å kunne ta mot og ivareta veksten næringslivet. Turismen har stort potensiale her. Vi har alt fra de villeste fjell og viddene på innlandet til fjell og fjorder på kysten. Det jobbes hele tiden med å få til tjenester som utnytter våre enorme naturkvaliteter, slik at de som kommer hit får opplevelsene de trenger. Det er faktum at veldig mange unge velger å flytte bort, men det er disse vi har behov for. Det er de som velger å bli grundere og utvikler tjenestene vi trenger.

Tillit

Skal man dra i samme retning, mener han man må spille med åpne kort.

– For å lykkes med en regional næringsplan, må vi klare å samarbeide, ha tillit til hverandre og er redelige. Det har nok vært slik opp gjennom årene at _vi har hatt en mistenkeliggjøring av naboene. Jeg opplever at politiske og administrative i Midt-Troms har bygd opp en god tillit og evnen til å jobbe bra sammen. På møtene som har vært har det ikke bare vært bare reiselivsaktører i fra Målselv, men fra hele regionen. Det viser at næringslivet har et ønske om å jobbe i lag for å utvikle seg, sier Foshaug.

Møte: 70 deltakere fra hele Midt-Troms møtte opp i Målselv Fjellandsby for å diskutere utfordringene og mulighetene som turistnæringa i regionen har. Foto: Jan-Erik Bergstad