[Rett på sak]

– Hva er Bedriftsforbundet, Sigfred Steien?

– Bedriftsforbundet er en organisasjon som organiserer små og mellomstore bedrifter og som har som oppgave å arbeide for å forbedre rammevilkårene for sine medlemmer.

– Hvordan gjør man det?

– Kan du spesifisere det?

– De viktigste sakene er å få fjerna formueskatten på arbeidende kapital, få skattefradrag for å investere i småbedrifter, fjerne eiendomsskatten på verker og bruk, øke lærlingtilskuddet og få mer praktisk retta teori, støtte opp om de nasjonale fraværsgrensene, kutte sykelønnen, karensdagen og 80 prosent av full lønn fra bedriftene. Spørsmålet om sykelønn må ut av IA-avtalen og behandles av Stortinget.

– Hva var bakgrunnen til at Bedriftsforbundet ble starta?

– Det var at vi fikk noe som het delingsmodellen. Den førte til at aktive eiere i sin bedrift ble dobbelbeskatta og den ordningen ramma små og mellomstore bedrifter mest. Eieren kunne faktisk få opptil 54 prosent skatt. Det ødela bedriftene og var jo totalt urettferdig. 90 prosent av landets bedrifter er små og mellomstore og halvparten av de har mindre enn fire ansatte. Og det var disse som ble ramma mest. Og den delingsmodellen fikk vi fjerna.

– Og i dag er det sykelønnsordningen som dere har størst fokus på?

– Ja, fordi den rammer små og mellomstore bedrifter hardt. Etter dagens ordning må en bedrift med for eksempel fire ansatte, betale lønn til en som blir syk de første 16 dagene av sykmeldingen. Det er mange penger for en så liten bedrift. Vi går også inn for å fjerne karensdagene.

– Det har vært litt bråk i forbundet?

– Jeg ble sparka ut av styret i 2003 og tatt inn igjen i 2005. Da jeg ble sparka ut var jeg nestleder og det var lederen og jeg som fikk fyken. For litt siden var det litt uro omkring vår administrative direktør, Olaf Thommessen, på grunn av den omorganiseringen han har funnet nødvendig og som styret sto bak. Men nå er det ro og fred.

– Du driver Klimaservice as?

– Jeg eier 50 prosent av bedriften og er driftsleder. Det er en ingeniør og entreprenørbedrift, som jobber med større industriventilasjonsanlegg. Det siste oppdraget vi hadde var den nye helikopterbasen på Bardufoss.

– Andre oppdrag?

– Vi har hatt en masse befalsforlegninger og kaserner, Ibestad skole, kjøkken og messebygget i Rustaleiren, ledelsesbygget til Panserbataljonen og vaskehallen deres, for å nevne noe. Forsvaret er viktig for vår eksistens. Vi har også pendla til Finnmark og Narvik og vi produserer aluminiumstopper til alle typer tilhengere.

– Har du drevet med bedrifter lenge?

– Jeg starta egen bedrift den 27. august 1979. Det het Stien blikk og ventilasjon og var et enmannsforetak. Så gjorde vi den om til AS i 1986. Etter det fusjonerte vi med Klimaservice i 2001 og der er vi fortsatt.

– Hva er Norvang as?

– Jeg kjøpte den siste tomta i Setermoen sentrum og på den utvikla jeg et prosjekt som består av to blokker med til sammen 24 leiligheter til en budsjettert prislapp på 73 millioner.

– Du med i Bardu utvikling?

– Det er en bedrift som skal jobbe for næringslivet og kunne representere næringslivet inn i det politiske miljøet og andre fora, som for eksempel Forsvaret. Vi har blant annet vært en viktig partner for kommunens næringssjef. Vi har laga et forslag til en sentrumsplan for Setermoen.

– Og så er du også med i Industriparken as?

– Det er et eiendomsselskap som eies 50 prosent av meg og 50 prosent av Odd-Ivar Sletten. Vi har bygget de næringsbyggene som ligger bak Rema 1000 på Setermoen og der holder vi til.

– Hva er Dialogen?

– Det er et forum som næringssjefen i Bardu oppretta for å få til en møteplass mellom politikere, næringslivet og Forsvaret. Vi møtes annen hver måned og det er en viktig møteplass for informasjon. Jeg representerte næringslivet i det foret i en del år.

– Du har også vært engasjert i Arcticbioenergi?

– For en del år siden jobba vi mot et miljø i Bergen som skulle bygge fabrikker som skulle produsere etanol. Det så veldig lyst ut og vi etablerte et lokalt firma som het Arcticbioenergi. Men så begynte de å få problemer i Bergen, kostnadene vokste dem over hodet og de kom ikke i mål. Dermed stoppa alt opp. Vi skulle også produsere etanol og hadde tenkt å etablere en fabrikk i Sørreisa.

– Du har ikke klart å holde deg unna politikken heller?

– Jeg har vært med i Bardu kommunestyre i 24 år for Høyre. Det var en interessant tid, jeg lærte mye og fikk forståelse for en masse andre ting enn det jeg jobba med daglig. I dag er jeg vara.

– Hvem er du?

– Jeg er født og oppvokst i Bardu. Etter grunnskolen ble det elektrolinja på Bardufoss yrkesskole, etter det Harstad kommunal handelsskole. Siden den tid har jeg jobba innen ventilasjonsfaget. Jeg var blant annet flere år i Trøndelag, hvor vi jobba opp mot oljeindustrien. Har tatt lederutdanning gjennom Bedriftskompetanse.

– Hobbyer?

– Å være på fjellet. Vi har hytte ved Altevatnet.