Åpner dørene igjen

Lørdag 23. september inviterer brannvesenet til Åpen brannstasjon.

Åpen dag Det bruker å være svært populært når brannvesenet arrangerer åpen dag på brannstasjonen. Nå får man sjansen til å delta på arrangementet på nytt 23. september.   Foto: Lenvik brannvesen

Tradsisjon: Sigbjørn Syr fra Lenvik brannvesen mener åpen brannstasjon er blitt en fin tradisjon. 

nyheter

I Midt-Troms kan man ta del i arrangementet flere steder – Brøstadbotn brannstasjon i Dyrøy, Øyjordneset brannstasjon i Sørreisa, Finnsnes brannstasjon i Lenvik, Gryllefjord brannstasjon i Torsken, Setermoen brannstasjon i Bardu og Øverbygd brannstasjon i Målselv. Her får man ta del i familieaktiviteter, der barn og voksne får opplæring i hvordan de kan sikre hjemmet mot brann. Konkurranser, slokkedemonstrasjoner og brannbiler er også noe av det man kan oppleve.

– Åpen brannstasjon har blitt en fin tradisjon som gir oss en unik mulighet til å formidle brannforebyggende budskaper til et interessert publikum. Vi gleder oss, og håper mange kommer på besøk, sier varabrannsjef Sigbjørn Syr fra Lenvik brannvesen.

– Bekymrer oss veldig

Brannvernuka arrangeres av Norsk brannvernforening, DSB og If Skadeforsikring i samarbeid med brannvesenet. Lokale el-tilsyn og Sivilforsvaret deltar også på arrangementet.

Brannsikkerhet i hjem er viktig og nødvendig å ha fokus på, i hvert fall med tanke på en fersk undersøkelse som avdekker at tre av fire familier aldri har hatt en brannøvelse hjemme.

– Det bekymrer oss veldig at så mange ikke har trent på hva man skal gjøre ved brann. Det er for sent å oppdage at teori og praksis ikke stemmer overens når kjøkkenet eller stua står i full fyr. Et lite branntilløp utvikler seg raskt til full overtenning, så her må alle handle riktig fra første stund, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If i en pressemelding.

Et skrekkscenario

Mens bare én av fire har hatt brannøvelse hjemme (26 prosent), sier noen flere at de i det minste har snakket om hva de skal gjøre i tilfelle brann (64 prosent), ifølge undersøkelsen som Kantar TNS nylig har utført for Norsk brannvernforening, DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) og forsikringsselskapet If. Ifølge spørreundersøkelsen har bare ti prosent av husstander med to eller flere personer avtalt møtested utendørs i tilfelle brann.

Det skremmer brannvesenet.

– Ved brann blir det fort kaotisk, og det er lett å komme bort fra hverandre. For oss i brannvesenet er det et skrekkscenario at folk løper tilbake inn i brennende hus for å lete etter familiemedlemmer som kanskje har kommet seg ut andre veier. Derfor er det å avtale et fast møtested utenfor boligen noe av det enkleste og viktigste man kan gjøre, sier Sigbjørn Syr i Lenvik brannvesen.