De tre kommunene har vedtatt å samarbeide om å skaffe seg helt nye IT-systemer for alle kommunale tjenester. Saken er forankret politisk etter bred enighet internt.

Sårbart og dyrt

– Tenk deg at kommunens IT-drevne styringssystemer for vann og avløp bryter sammen. Den aktuelle serveren lar seg ikke reparere. I over en uke har kommunen nærmest null digital kontroll med sentral infrastruktur mens man venter på ny server. Hendelsen er dessverre ikke et unntakstilfelle, skriver ordførere Sigrunn Prestbakmo i en pressemelding om det felles løftet på datasiden mellom kommunene.

Også ordfører Bernhardt Halvorsen i Lavangen bekrefter at serverne er aldrende, stapp fulle og stadig utsatt for sammenbrudd og tap av data. Dette gir høye vedlikeholds- og konsulentkostnader.

Etter et forprosjekt vedtok de samarbeidene kommunene å gå videre og få en såkalt skybasert tjeneste. Det betyr at ingen av serverne blir stående lokalt i et datarom i hver av kommunene, men at de leies fra en leverandør som igjen kan ha serverne stående hvor som helst i verden.

– Først i Norge

Nå er det snakk om hos Microsoft i Dublin med sikkerhetskopier i Amsterdam, ifølge prosjektleder Bjørge Blekkerud som orienterte kommunestyret om prosjektet som har fått navnet «Polar Sky».

– Vi er først i Norge til å legge ut alle våre kommunale tjenester ut i skyen, sier ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo i Salangen som er vertskommunen for IKT- samarbeidet.

Den siste uka i august gikk startskuddet for det som blir landets første kommuner til å legge all IT-drift ut i skyen, nærmere bestemt hos Microsoft Azure. Datatilsynet har vært med fra starten, blant annet for å se på hvordan Skill og kommunene løser viktige oppgaver knyttet til sikkerhet og personvern.

– Hele kommune-Norge følger spent med på dette foregangsprosjektet, sier rådmann Erling Hanssen til politikerne.

– Når prosjektet er ferdig våren 2018, vil samtlige av kommunens fagsystemer driftes og leveres direkte fra Microsoft Azure. Dette erstatter 70 servere, forandrer IT-driften totalt og forbedrer ytelsen. I tillegg kommer de overlegne fordelene ved å være på en plattform med stadige oppdateringer, ny funksjonalitet og det beste av IT-sikkerhet, ifølge Skill AS, som leverer tjenesten.

Vant anbud

Etter en anbudsrunde har nå leverandøren Skill AS blitt antatt til en pris av 6,7 millioner kroner. Med en del tilleggskostnader internt i Lavangen er rammen nå beregnet til 7,3 millioner.

Fylkesmannen støtter prosjektet som er banebrytende i Norge med om lag 2,4 millioner kroner. Kostnadene skal fordeles likt med en tredel på hver av kommunene. Det er ventet at alle kommunene vil gå videre og vedta finansieringen av prosjektet slik formannskapet torsdag vedtok i Lavangen.

Lavangens andel på 2,5 millioner kroner gikk gjennom med enstemmig nikking blant politikerne og finansieres ved låneopptak.

Ordfører Bernhardt Halvorsen mener at det er helt nødvendig med en større og kostbar oppdatering. På sikt hevder han det blir langt billigere og bedre å gå ut og kjøpe IKT-baserte tjenester eksternt i en såkalt skytjeneste.

– Vi er forespeilet at dette skal være et veldig sikkert og stabilt system. Over tid blir det også billigere, sier han og fikk torsdag med seg også et enstemmig kommunestyre.