– Vi politikere har over lengre tid investert voldsomt i infrastrukturen i Fjordgård – vann, kaianlegg og flere titalls millioner kroner i skredsikring. Dermed er vi også veldig interessert i at næringslivet kommer på banen når vi legger til rette på denne måten, sier Alexander Uteng, som understreker at han uttaler seg som Ap-politiker og ikke som fjordgårdværing.

I all hovedsak er utspillet rettet mot Nergård AS, dette ettersom konsernet eier det gamle fiskemottaket i Fjordgård.

– Ønsket er at Nergård AS kommer på banen og forteller om hvilke planer de har for anlegget, sier Uteng.

Han er ikke alene om dette ønsket. Lenviklistas Jon Kvistad er også én som gjerne vil vite mer om hvilken fremtid konsernet ser for seg for anlegget i Fjordgård.

– Det har vært gjort flere henvendelser til Nergård AS der man har spurt om disse tingene, men uten at vi i det hele tatt har fått noe eksakt svar, sier Kvistad.

– Nærmest naturstridig

Det er en god del år siden år siden fiskemottaket i Fjordgård ble stengt for sesongdrift. Siden den gang har det vært forsøkt med hermetikkproduksjon og prøveproduksjon med videreforedling av fiskeavfall i lokalene. I dag står det imidlertid tomt.

Det ønsker Uteng og Kvistad en endring på.

– Lenvik har mål om å være sjømatkommune nummer én, og trenger derfor å maksimere potensialet vårt. I Fjordgård er potensialet kjempestort. Med alle fiskerne som er der er det nesten naturstridig at det ikke skal være noe på landssida, poengterer Uteng, som viser til Fjordgård-rederiene omsetter verdier for mellom 150 og 200 millioner kroner årlig.

Han vil ikke diktere hvilken aktivitet som skal eller bør etableres i det gamle fiskemottaket, men er klar på at noe må det være.

– En bedrift eller en eller annen slags form for hjørnestein i bygda bør det være. Jeg synes absolutt at Nergård AS har et samfunnsansvar, enten ved å få til noe selv eller rett og slett ved å slippe andre til. Det er i hvert fall uholdbart dersom anlegget bare blir stående tomt og forfalle, mener Uteng.

Kvistad er enig.

– Vi har tre fiskevær i Lenvik. To av disse har infrastruktur og mulighet til å behandle fisk, og hod disse to går det så det griner. Den tredje bygda er imidlertid litt blokkert uten at det kommer igang noen virksomhet. Det må det gjøres noe med, mener Kvistad.

Ingen diskusjon i media

Administrerende direktør i Nergård AS, Tommy Torvanger, har ingen svar å gi nå i forbindelse med Utengs og Kvistads utspill.

– Dette er ikke noe vi tar en diskusjon på i media i hvert fall. Hva som skjer med anlegget har jeg ikke lyst til å si noe om nå, sier Torvanger til Folkebladet.

Han avviser imidlertid ikke at det kan bli aktuelt på et senere tidspunkt.

– Hvis noen ønsker å vise initiativ må de gjerne komme direkte til oss, det går helt fint. Vi er åpen for diskusjon, understreker Torvanger.

Han opplyser for øvrig at anlegget i Fjordgård nå er tilbakestilt til samme stand som det var før anlegget ble utleid til Senja Bioprocessing.

Aktivitet: Alexander Uteng (Ap) etterlyser aktivitet i det gamle fiskemottaket i Fjordgård´. Foto: Maria Holm Simonsen Foto: Maria Holm Simonsen
Investering: Jon Kvistad (Lenviklista) påpeker at Lenvik kommune har investert mye i infrastruktur i Fjordgård. Foto: Maria Holm Simonsen Foto: Maria Holm Simonsen