Vidkunn Haugli er en av de som var med og startet flyskolen på Bardufoss.

– Ja, sammen med mange god hjelpere var jeg med på det som skjedde for 25 år siden, sier Haugli.

– En stor dag for oss

- Der en stor dag for oss når vi i dag kan markere og feire at vi har bak oss 25 år med trafikkflygeropplæring her i nord, sa rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Troms, som i dag driver denne opplæringen. Det offisielle navnet til selve flyskolen er University of Tromsø School of Aviation (UTSA).

Eneste offentlige flygerutdanning

Husebekk sier at da Universitetet i Tromsø tok over var det gjort et kjempegodt arbeid, og det er et godt samarbeid også i dag med stiftelsen Norsk luftfartshøgskole. Rektor Husebekk sier til Folkebladet at i dag er flygerutdanningen som Universitetet i Tromsø driver på Bardufoss den eneste offentlige flygerudanningen i Norge, noe man er stolt av.

– Våre studenter er gode og motiverte, og de vil bli gode flygere innen sivil luftfart, sier Husebekk til Folkebladet.

– Hvor mange er det som får en slik utdanning her årlig?

- Vi har et opptak på 12 elever to ganger i året, og hittil er det totalt 117 studenter som har blitt uteksaminert fra universitet i Tromsø.

Husebekk forteller at de uteksaminerte flygerne går til norske luftfartselskaper.

– I perioder har det vært vanskelig for disse å få seg en jobb, men nå har det hele snudd, og det er stor etterspørsel etter piloter. Widerøe har jo i år måttet avlyse flere hundre avganger på grunn av mangel på piloter. Det gjør jo at denne utdanningen vi har her nord er viktig.

Husebekk sier om framtida for flygerutdanningen på Bardufoss at så lenge drifta ved flyplassen fortsetter som i dag er det ingen planer om å endre noe med flygerutdanningen.

– Våre planer gå på å videreutvikle utdanningen, slik at vi får et masterstudium i luftfart.

Stiftelsen Norsk Luftfartshøyskole var opprinnelsen til den sivile trafikkflygerutdanningen på Bardufoss.

JUBILEUMSKAKE: Rektor Anne Husebekk og styreleder Ole M. Johansen for stiftelsen Norsk luftfartshøgskole åpnet kakeskjæringen i går.
OM FRAMTIDSPLANENE: Seksjonssjef Terje F- Olsen kom inn på universitets framtidsplaner i sin tale i går.