Senja-kommunene tvangssammenslått

Alle forslagene om tvangssammenslåinger av kommuner fikk flertall på Stortinget. Forslag om å slå sammen Senja-kommunene til én kommune fikk flertall med 86 mot 83 stemmer.

VEDTATT: Torsdag kveld ble det vedtatt i Stortinget at Senja-kommunene Lenvik, Torsken, Berg og Tranøy blir slått sammen med tvang fra 1. januar 2020. Foto: Kent Gudmundsen 

nyheter

Etter en lang dag med debatt i Stortinget knyttet det seg stor spenning til voteringen som fant sted rundt klokken 19.45 torsdag kveld.

Stortinget vedtok med 86 mot 83 stemmer å slå sammen Senja-kommunene Lenvik, Torsken, Berg og Tranøy.

Folkebladet-TV: Se hele reformdebatten i reprise

Se avstemminga etter debatten

Jevn votering

Dermed fikk regjeringen det som den ville, med støtte fra Venstre. Fra 1. januar 2020 er altså de fire kommunene Lenvik, Torsken, Berg og Tranøy blitt til Senja kommune.

Tre av sammenslåingene ble vedtatt med bare én stemmes overvekt – 85 mot 84 stemmer.

Etter en lang debatt ble voteringen avsluttet først ved 20-tiden.

Regjeringens ene samarbeidsparti KrF sier nei til tvang, men Venstre sikret flertall for de største endringene i kommunestrukturen siden 1950-tallet.

Alle tilstede

Elleve av sammenslåingene vil skje med bruk av tvang.

Under voteringen ble det klart at det bare var én stemmes overvekt, 85 mot 84 stemmer, for å slå sammen Kristiansand, Søgne og Songdalen. Med samme flertall ble det vedtatt å slå sammen Mandal, Marnardal og Lindesnes, og Sogndal, Balestrand og Leikanger fra 1. januar 2020.

Kommunalkomiteen gikk inn for å kutte antall kommuner fra 428 til 354 og fikk torsdag altså tilslutning fra Stortinget i plenum.

Alle Stortingets 169 representanter var til stede under voteringen. Årsaken var at Senterpartiet ikke ville godta såkalt utbytting i saken. Dermed ble det nødvendig for også alle de andre partiene å møte opp med full gruppe ved voteringen.