En historisk dag for Senja kommune

8. juni vedtar Stortinget sammenslåing av de fire senjakommunene.

IKKE OVERRASKELSER Verken Berg-ordfører Roar Åge Jakobsen (nr. 2 f.v.) eller Tranøy-ordfører Jan Fredrik Jenssen (t.h.) forventer noen overraskelser når Stortinget 8. juni behandler kommunereformen. Her sammen med ordførerkollegene Fred Flakstad i Torsken kommune og Geir-Inge Sivertsen (t.v.) i Lenvik kommune da nyheten om tvangssammenslåing ble offentliggjort i Tromsø i vinter.  Foto: Trond Sandnes

Er det riktig å slå sammen kommuner
Du må velge et alternativ
Senja kommune
  • Lenvik og Tranøy har sagt ja til å gå sammen om en ny Senja kommune.
  • Torsken kommunestyre har vedtatt at den fortsatt vil stå alene, mens Berg har vedtatt at man lar det være opp til Stortinget å avgjøre kommunens skjebne.
  • I mars ga kommunaldepartementet beskjed om at alle de fire senjakommunene slås sammen til en storkommune.
nyheter

Innstillinga fra Stortingets kommunalkomité er klar, antallet kommuner skal kuttes fra 428 til 354. Ti kommuner skal sammenslås med tvang, hvorav Berg og Torsken er to av disse.

Folkebladet-TV: Se direkte fra stortingsmøtet torsdag kl. 10

8. juni skal saken opp til endelig behandling i Stortinget. Berg-ordfører Roar Åge Jakobsen har ingen forventninger om at kommunalkomiteens innstilling ikke blir vedtatt.

– Det har man kunnet lese mange steder, blant annet i Folkebladet, at det er flertall for å bruke tvang mot de ti kommunene, sier Jakobsen.

– Er du spent på om det blir debatt?

– Nei, egentlig ikke. Nå streames det fra Stortinget, så det kan hende jeg følger med på denne hvis jeg får tid.

En dag som alle andre

– Hvordan blir det å gå på jobb 9. juni?

– Det tror jeg blir helt greit. Alle som jobber i administrasjonen og vi politikere er inneforstått med med hva som kommer til å skje, så det blir en dag som alle andre. Den eneste forskjellen er at vi da har et endelig vedtak, sier ordføreren.

Berg og Torsken har allerede begynt å jobbe sånn smått med interrimfellesnemnda for nye Senja kommune. Etter at sammenslåingsvedtaket fattes torsdag, regner Jakobsen at det blir full trykk på jobben denne nemnda skal gjøre.

– Arbeidet skal være ferdig 1. januar 2020, men det er nokså omfattende arbeid, understreker han.

– Historisk avgjørelse

Heller ikke ordfører i Tranøy kommune, Jan Fredrik Jenssen, forventer noen store overraskelser torsdag.

– Jeg tror nok det blir slik som komiteen har innstilt på – vi vet jo at flertallet er der. Det blir en historisk avgjørelse for hele Norge, sier Jenssen.

– Er dette en stor «snakkis» på kommunehuset?

– Nei, det er nesten ikke nevnt annet enn i bisetninger her på huset hos oss, sier ordføreren.