1,8 millioner lakserogn kommer fra Island, omkring 10. juni. Og rogna skal klekkes og vokse parallelt med at smoltanlegget gjøres ferdig.

Skal ansette flere fremover

– Vi er omkring 70 prosent ferdig med anlegget og regner med å være i full drift i februar, sier Ken Rune Bekkeli i Salangsfisk AS

– Av det vi produserer skal halvparten av smolten gå til oss selv. Den andre halvparten skal gå til våre naboer. Jeg tror ikke det blir noen utfordring å selge fisken, sier han.

Bekkeli forteller at det blir 14 arbeidsplasser ved anlegget. Og ansettelsesprosessen er godt i gang.

– Ja, vi har fått 5–6 ansatte på plass. Vi trenger folk med veldig ulik bakgrunn. Den neste kvalifikasjonen vi skal ha på plass er «morsinstinktet». Vi skal ha inn det å ta vare på og stelle med fisken. Det er levende vesener som skal ha godt stell. Akkurat i dette ligger det enorme verdier. Vi tenker da på personell med omsorgsbakgrunn, gjerne også med bakgrunn fra husdyrhold eller akvakultur. Vi kommer til å ansatte folk både før og etter sommerferien, sier han.

Store ringvirkninger

Nå arbeider det omkring 100 arbeidere fra ulike firmaer for å gjøre anlegget ferdig. Det danske entreprenørfirmaet Gråskjær står som byggeherre, mens Krüger Kaldnes AS er teknologileverandør.

– Av de lokale er det Rolf Jørgensen som har hatt den største jobben her, men vi har flere lokale aktører i sving. For eksempel har Lavangen Entreprenører stor aktivitet her. Dette gir også ringvirkninger i form av bokapasitet i Salangen. Det er jo ei stor omsetning som på Garsnes og Fjellkysten, sier han.

Slammet, fiskens avføring og forrester fra tankene skal tas vare på. Det blir pumpa inn i egne kummer før det blir håndtert. Ingenting skal gå i sjøen.

– Dette er jo et veldig spennende prosjekt i seg selv. Vi har investert i et prosessanlegg som tørker og pakker slammet i sekker før det lagres. Så må vi se hva som skjer i fremtiden. Det kan være et alternativ til kunstgjødsel. Men det er flere ting på gang, for eksempel bruke det i et biogassanlegg. Jeg tenker sånn at det alltid ligger muligheter når det inneholder energi. Vi jobber med ulike løsninger, men i det siste har vi ikke hatt tid til å ta det videre, sier Bekkeli.

Produserer seks millioner

Driftsleder Lasse Solgren forteller om produksjonslinja.

– Den omsøkte produksjonstillatelsen som ligger inne i prosjektet er på seks millioner fisk i året. Fisken er da omkring 250 gram. Det er en total produksjon på 1550 tonn biomasse i året. Det er basert på tre produksjoner i løpet av et år. Produksjonen er fordelt på fem avdelinger i smoltanlegget der det starter i klekkeriet, forklarer han.

Han forteller videre at klekkeriet har en kapasitet på tre millioner individer.

– På full produksjon tar vi inn to og en halv million. Det er omkring åtte ukers produksjonstid i klekkeriet, sier Solgren

– Så er neste steg startforing. Her har vi 12 tanker der hver er på 48 kubikkmeter. Her er fisken til den veier tre til 10 gram. Da blir den pumpa over i smoltavdelingen og sortert og fordelt i tre størrelser. Der har vi 20 tanker 150 kubikkmeter. Her står de til de er 40–50 gram før de blir vaksinert. Så står de videre til de er 100–120 gram før de blir sortert ut til de to siste avdelingene som har ni tanker på 705 kubikkmeter. Det blir plassert 120.000 smolt i hver enhet. Fisken står i disse tankene til den er omkring 250 gram, sier han.

– Kjempespennende fase

Hele produksjonen tar omkring ett år før den blir satt i merder.

– Dette er et unikt prosjekt å følge. Det har vokst fram fra ingenting til det som står her nå. Det er interessant fordi det er mange ulike fagfelt samlet. Nå er vi inne i en kjempespennende fase med oppstart. Jeg ser veldig fram til å komme i gang med den biologiske produksjonen, sier han.

unikt: Driftsleder Lasse Solgren ser fram til å komme igang med biologisk produksjon.– Dette er et unikt prosjekt å følge, sier han. Foto: Morten Dokka