Bøndene med matblokkade

Etter tirsdagens brudd i jordbruksforhandlingene går norske bønder til aksjon mot grossistlagrene til matvarekjedene.

Illustrasjonsbilde Bønder blokkerer utkjøring av varer fra grossistlageret til ASKO på Kalbakken i Oslo fredag morgen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix 

nyheter

Torsdag kveld varslet bøndene i Troms at de ville blokkere lagrene til både Coop og Asko i Tromsø, melder Nordlys. Lagrene i Tromsø står bak leveransene til de fleste matvarekjedene i fylket. Aksjonen i Tromsø er en del av en landsomfattende aksjon, hvor bøndene blokkerer grossistlagre.

Ifølge Aftenposten ønsker politiet nå å bryte opp enkelte av aksjonene, som de stempler som ulovlige. Foreløpig holder aksjonen i Tromsø stand.

Oppdatert: De aksjonene politiet har gått ut mot, har retta seg etter politiets pålegg, og får dermed fortsette.

- Kraftig blokade

Bondelagets generalsekretær Per Skorge har varsla alle landets butikkjeder, og at det blir en kraftig blokade.

– Dette er et relativt sårbart system, der det er små lagre i butikkene og stadige forsyninger i butikkene. Det betyr at en relativt raskt vil se dette i butikkene, uttalte Skorge til Dagbladet, som ikke kan si noe om hvor lenge aksjonen vil vare.

Hamstring

Grossistlagrene omtales som nerven i matvarekjedenes system. Likevel oppfordrer NorgesGruppen til å ikke hamstre.

- Det er ikke noe som tilsier at man bør hamstre matvarer, sier NorgesGruppens kommunikasjonsdirektør Per Roskifte til Dagbladet

Den oppfatninga deler ikke Skorge, som i samme sak sier det kan være lurt å sikre seg det mest nødvendige.

- Undergraver

Landbruks- og matminister, Jon Georg Dale (FrP), git sitt motsvar til bøndene:

- Jeg registrerer at bøndene velger å protestere, og det er de fri til å gjøre, men gjennom å velge en slik aksjonsform risikerer bøndene å heller undergrave enn å bygge opp omdømmet sitt, sier Dale til Dagbladet.

Per nå skiller en milliard kroner bøndenes krav, og regjeringens tilbud. Regjeringen mener årets oppgjør, som har en rmme på 410 millioner kroner, gir bøndene sterkere lønnsvekst enn resten av befolkninga, mens bøndene mener oppgjøres svekker norsk matproduksjon.