Når leiren som holdes på Røkenes bedehus i år feirer femti år i Lavangen, har Oddny Røkenes (91) vært med hele veien.

– I 1966 var det leir i Gratangen og da jeg ønsket å få det til i Lavangen i året etter, var foreldrene med og hjalp meg i gang fra starten av. Og det var ved Lavangen sentralskole, forteller en svært oppegående Oddny Røkenes, som i dag bor på eldrebolig.

Alle skulle med

Ikke alle kunne betale de 15 kronene det kostet for ungene å være med.

– Da sa vi at om noen tok med seg litt mat, skulle de slippe å betale. Ja, ei mor kom innom med en hel bog av rein som vi kokte middag på. Alle skulle være med uansett om de hadde råd eller ikke, sier Røkenes.

Siden den gang har hennes oppgave alltid vært å lage mat for alle ungene og lederne som kom innom barneleiren i regi av Normisjon i Lavangen.

For barna

– Hva er det som har drevet deg?

– Da jeg var 17 år og bodde på Tennskjær i Lenvik, ble jeg kristen og ba til Gud og spurte hva jeg kunne bidra med. Ungene må jo få det beste vi vet om og det er å høre om Jesus, sier damen smilende.

Og dermed var veien kort til å starte en søndagsskole som ungdom. I Lavangen har hun vært med og drive søndagsskole, barneklubben og ikke minst leirene gjennom femti år.

– Jeg har aldri holdt en andakt, men har sørget for at andre har gjort det.

Sliten men glad

Med gårdsdrift og unger hjemme, kunne det være tøft nok mange ganger. Men sjøl følte hun at hun fikk mer tilbake enn hun ga i sitt virke for ungene, enten det var i barneklubben, søndagskolen eller barneleiren. Om det var slitsomt mange ganger å komme fra gårdsdrifta, var det alltid godt å være sammen med ungene, enten det var på søndagsskolen, barneklubben eller på leiren.

– Jeg var aldri så glad som når jeg hadde fått være på leir, tenk på alle klemmene jeg har fått. Litt sta er jeg nok også, så det falt meg ikke inn og bare slutte med det jeg hadde startet, sier hun.

Tre generasjoner

– Det er et fantastisk liv jeg har fått være med på, sier hun.

Flere av barna som kommer i dag, har foreldre eller besteforeldre som selv deltok på leir. Gjennom et langt virke rørte Oddny Røkenes i grytene og serverte sin berømte makaronigryte; en tradisjon som føres videre den dag i dag.

– Joda, jeg besøker fortsatt leiren om jeg kan det, sier hunog viser fram programmet for vårens leir på bedehuset.

Populært

For i helga var det igjen leir på Røkenes bedehus med over tretti unger fra 2. til 5. klasse.

Og til høsten er det de større barna sin tur. Når nye generasjoner kommer i følge med dem som var med tidligere, er det tydelig at tilbudet er populært. Nye ledere rekrutteres blant dem som har vært med på leirene før. Mange frivillige stiller opp, både som ledere, kjøkkenhjelpere, nattevakter og forbedere der Line Skjelnes og Solbritt Eklo har hatt et hovedansvar i mange år.

Helga ble avsluttet med en jubileumsmarkering i kirken sist søndag, der leiren og dens virke gjennom 50 år sto i fokus. Her ble Røkenes hyllet for sin gjerning og fikk overrakt blomster av leder i Lavangen menighetsråd, Arne Lundberg.

– Det er ingen som har investert så mye i Lavangen, menneskelig sett, sier Lundberg og anslår at Røkenes har vært med og drevet over 100 leire.

50 ÅR FOR BARNA: Oddny Røkenes gjøres stas på når leirene i Lavangen feirer 50 år og hun har vært med hele veien. – En stor glede å være med ungene, minnes hun som torsdag fyllte 91 år. Foto: Ulf Antonsen
GROR GODT: - Det ser ut til at leirene kommer til å bestå i minst 50 år til, sier leder av menighetsrådet, Arne Lundberg og viser til de over tretti ungene som kom i kirka søndag fra leieren. Foto: Ulf Antonsen