Turistene strømmet til Ersfjordstranda i finværet:

– Det er et voldsomt attraktivt sted, sier leder i bygdelaget Havdønn i Ersfjord, Geir Svendsen, til Folkebladet.

Turistene måtte imidlertid bruke naturen som toalett når behovet meldte seg. Det skal anslagsvis ha vært rundt 14 telt i området i helga.

Vennegjengen Ørjan Solstad, Petter Johansson og Erlend Pedersen forteller til Folkebladets reporter i Ersfjord at det var opptil 50 personer ved den populære stranda i helga.

– Mange har gått på toppturer i fjellet, så vel som padlet i kajakk og drevet på med paragliding. Når det er så mye aktivitet her i helgene, er det idiotisk at det dyre toalettet ikke er åpent, sier de.

Rom for helårsåpne do

Ifølge bygdelagsleder Svendsen har det mer eller mindre vært aktivitet både i Ersfjord og på Tungeneset, der «Milliondassen» står, i hele vinter også.

– Selvsagt ikke like mye som i helga, men det har vært turister på besøk jevnt og trutt når været har tillatt det året gjennom, sier han.

Per dags dato holder de dyre toalettene, som til sammen koster over fem millioner kroner, kun sesongåpent.

– Det er uten tvil rom for helårsåpne toaletter både i Ersfjord og på Tungeneset, sier han og poengterer at flere turister gjennom vinteren stopper opp og kjenner om dodørene er åpne.

Kompisene Peter Kling og Espen Haugen fra Alaska i USA, var veldig fortvilet da de besøkte stranda i Ersfjord i helga.

– Når det er brukt så mye penger på det som omtales som verdens mest berømte toalett, bør den også være åpen, sier de.

De hadde gledet seg til å se inni «Gulldassen», som de hadde hørt mye om på forhånd.

Langt å kjøre

Svendsen påpeker at vinterturismen har vært økende de siste årene, og at behovet for tilgang på toalett har endret seg.

– Det bør kanskje gjøres ei ny vurdering om å utvide åpningstidene, sier han.

Nærmeste offentlige toalett, når de dyre toalettene holder stengt, er bensinstasjonene på Gibostad og på Silsand.

– Når man skal ligge på et sted i flere døgn, og naturen går sin gang, blir det nok litt langt å dra dit for å gå på do. Da må man nok trø opp i skogen for å gjøre fra seg, sier han.

Planen har imidlertid hele tiden vært, ifølge Svendsen, å åpne «Gulldassen» i løpet av helga.

– Det var kun tilfeldig at godværet meldte seg og at turistene strømmet til før man kom så langt, sier han som allerede fredag kveld fikk beskjed om at dassen var tenkt åpnet søndag.

– Det som gjensto da, var kun å slå på vannet, fylle på med toalettpapir og vaske over, legger han til.

Større behov

Reiselivssjef ved Visit Senja Region, Line Miriam Sandberg, understreker at de ansvarlige myndigheter må investere i helårsdrift.

– Dette er allerede spilt inn til både Statens vegvesen, prosjektet Nasjonal Turistvei og Troms fylkeskommune. Vi har også pekt på behovet for brøyting om vinteren, sier hun.

Hun er ikke det minste i tvil om at det er et større behov for helårsåpne toaletter nå, enn det tidligere har vært.

– Det farter turister hele året på Senja. Det legges opp til fotokurs og andre seanser, blant annet på Tungeneset og i Ersfjord, sier hun og påpeker:

– Vi kan ikke gjøre annet enn å håpe på at de ansvarlige myndigheter og initiativtakere, sammen med Troms fylkeskommune prioriterer. Det handler om å følge opp de vedtak som er fattet om økt reiseliv på Senja. Man må investere i helårsdrift, slår hun fast.

Har vært diskutert

Byggeleder i Statens vegvesen, Hugo Fagermo, forteller at behovet er meldt inn.

– Men Troms fylkeskommune må i så fall godkjenne bruk av mer penger til drift og vedlikehold året rundt, sier han.

Han også har fått inntrykk av at turismen om vinteren har fått en real oppsving med interesse for både nordlyset og hvalen.

– Det koster allerede en god del å holde toalettene åpne om sommeren. Vi har fått henvendelser, og det har vært snakket om helårsdrift, men det er ikke gjort noe utover det, sier han.

Idioti: Kompisene Ørjan Solstad (f.v), Petter Johansson og Erlend Pedersen synes det er idiotisk at «Gulldassen» ikke var åpen i helga. Foto: Vidar Bjørkli