For øyeblikket står 245 personer på venteliste for å få Yngve Silsand som fastlege. Legen ved legekontoret på Finnsnes fremstår med det som en nokså ettertraktet fastlege, for ingen annen lege i Midt-Troms er i nærheten av å ha ei så tung venteliste som han.

Evy Nordby, som er virksomhetsleder for Senjalegen, opplyser at ventelistesystemet organiseres og administreres av Helfo, og var nytt fra nyåret.

– Vi har dermed lite erfaring med dette nye systemet. De som har satt seg på venteliste er sannsynligvis en blanding av personer som er uten fastlege fordi de har flytta til kommunene og folk som rett og slett bare vil bytte fastlege. Jeg registrerer imidlertid at det er én som peker seg ut, sier Nordby, som med det viser til nettopp Silsand.

Et velkjent navn

For øyeblikket er det 759 personer i hele Midt-Troms som står på venteliste. Ventelistene fordeler seg nokså jevnt ut over til sammen 29 fastleger, men en tredjedel står altså og venter på å ”slippe til” hos Yngve Silsand.

– Jeg vet ikke årsaken til at så mange står på hans venteliste, men jeg kan anta at det er fordi at han har et kjent legenavn i regionen. Yngve Silsand kom tilbake i fjor sommer etter å ha vært i Tromsø noen år, men før det jobbet han mange år her ved legekontoret på Finnsnes, poengterer Nordby.

Følges av pasientene

Yngve Silsand sjøl tar det faktum at så mange står på venteliste for å få han som fastlege med stor ro.

– Jeg har ikke fulgt med på det der ventelistesystemet. Akkurat hvorfor så mange står på min venteliste har jeg egentlig ingen kommentar til, men jeg tror ikke det er en ulempe at jeg er herfra og at jeg prater norsk, sier Silsand.

Han jobbet ved legekontoret på Finnsnes fra 2002 til 2011. Deretter dro han til Tromsø for å fullføre spesialistutdannelsen innen allmennmedisin. Det spesielle var at en del av pasientene han hadde på Finnsnes «fulgte med på lasset» da Silsand flytta til Tromsø.

– Jeg hadde rundt femti av mine «gamle» pasienter fra Finnsnes da jeg praktiserte i Tromsø. Nå når jeg har kommet tilbake til Finnsnes har jeg faktisk to fra Tromsø på listen min her, forteller Silsand.

Det er ikke det at han har noen liten liste heller. 1.500 personer har Silsand som sin fastlege.

– Er ikke det en fin tillitserklæring at så mange vil ha deg som fastlege?

– Jeg håper jo det, men det er klart at det er sånn at noen er fornøyde mens andre er misfornøyde – sånn vil det alltid være. Jeg håper likevel at de fleste er fornøyde med meg.

– Største utfordringa vi har

Finnsnes er et regionsenter med mange arbeidsplasser. Det kan føre til at folk fra andre kommuner søker seg fastlege her, og sånn sett bidra til pågang på ventelistene her.

– En annen årsak til at vi har mange på venteliste antar jeg har en sammenheng med at vi har tre leger, som alle har jobbet lenge hos oss, som sa opp, sier Evy Nordby.

De tre legene hadde alle store lister, og da de sa opp medførte det at mer enn 4.000 personer stod uten fastlege.

– Vi har ansatt en ny doktor i den den ene stillinga, samt at vi har fått inn en langtidsvikar. Den ene av de tre legene har også utsatt sin oppsigelse, opplyser Nordby.

Likevel er det for øyeblikket ingen ledige listeplasser hos Senjalegen.

– Det er den største utfordringa vi har. Vi jobber med saken, og har noen forslag til hvordan vi skal løse situasjonen. Men det er vanskelig å få til uten at det kommer til å koste noe, sier Nordby.

Evy Nordby, som er virksomhetsleder for Senjalegen, har registrert at mange står på venteliste for å få Yngve Silsand som fastlege, men vet ikke hva som ligger bak tallene.