Med solparasoll foran, rakett bak og et solid lag tjære istrødd nonstop under favnevedskiene, så la de første deltakerne i verdensmesterskapet på vedski av gårde i Bardufoss sentrum. Yvonne Barnung Østgaard fra Senterpartiet kunne til slutt krones som mester i den svært så uhøytidelige konkurransen i vedhogstens hjembygd

Som ventet

Vinneren var ikke det spor overrasket over seieren.

– Som forventet. Seieren står i stil med meningsmålingene til Sp for tiden, lo den stolte verdensmester etter konkurransen.

Mens de profesjonelle kjempet seg over fjellet mellom Setermoen og Bardufoss var det mer sentrumsnær underholdning for de som ikke deltok. I Bardufoss sentrum var veden i fokus. Fylkesmannens landbruksavdeling, Troms skogselskap og Målselv kommune ville skape litt annen stemning enn det som foregikk på Rustahøgda.

Vedbowling

Og tilskueren fikk prøve å bruke veden til annet enn å fyre i ovnen med. Til å bowle med, bygge bro med eller prøve å banke en spiker til bunns i tømmerstokken. Eller hoppe vedsekk, både enkeltvis og tandem. For barna var det stor stas.

– Vi må jo prøve å skape litt annerledes stemning i sentrum, smilte primus motor, Trude Hansen Hagen.

Politikere og lærere

Et av tiltakene var altså VM i vedski. To lag bestående av de tre politikerne Steffen Jakobsen (Ap), Edgar Andersen (H) og Yvonne Barnung Østgaard møtte de tre lærerne Jeanette Hansen, Lene Rasch Malnes og Britt Håker fra Bardufoss ungdomsskole. Konkurransen inneholdt også både liggende og stående spikring, og dopingkontroll. Steffen Jakobsen ble tatt i doping for å ha drukket tresprit og endte dermed sist i konkurransen.

Lokal kultur

På Rustahøgda viste mange utstillere fram lokal kultur. Alt fra treskjæring til, samisk mat, lefser til Målselv husflidslag som hadde egen utstilling av klær i næringshagen og til Lapphaugen turiststasjon som hadde et helt lam på grillen.

Emilie (7) prøvde seg på vedbowling med stort hell. Foto: Jan-Erik Bergstad
På Rustahøgda kunne elevene på kokkelinja på Senja videregående skole friste med laksekanapeer tilberedt på ulike måter. Elisabeth Müller og Edel Engen Vik lot seg ikke be to ganger. Foto: Jan-Erik Bergstad
Birger Tiller (tilvenstre) og Arne Lundberg fra Lapphaugen turiststasjon grillet et helt lam. Foto: Jan-Erik Bergstad