Arrangementet finner sted i fylkeshuset i Tromsø onsdag 29. mars. Her skal Helge André Njåstad, Frank Jenssen og Andre N. Skjelstad fra kommunalkomiteen holde en orientering for ordførere og andre representanter fra de fire senjakommunene. Nøyaktig hvilken orientering det er snakk om er uvisst. Ordfører Fred Ove Flakstad i Torsken kommune har likevel sine mistanker.

Skeptisk til innkallinga

Torsken-ordføreren ble først oppmerksom på at noe var i gjære onsdag i forrige uke. Da ringte fylkesmannen og varslet om at det dagen derpå ville komme en invitasjon til et møte. Torsdag tikket ganske riktig invitasjonen inn.

– Det står ingenting om agenda for møtet annet enn at det skal handle om kommunereform på Senja. Jeg har meldt at vi kommer selv om jeg er skeptisk til denne type møteinnkallinger, sier Flakstad.

Ordføreren synes ramma for møtet er uklar, ikke bare det at agenda ikke er opplyst på forhånd, men også at det fremstår som uklart hvem som står som arrangør. Torsken-ordføreren viser til at det er fylkesmannen som har sendt ut epost om møtet, mens selve invitasjonen er underskrevet av Frps stortingsgruppe.

– I tillegg er det svært kort tidsfrist. For så si det sånn er det bare flaks at jeg ikke har annet på kalenderen denne dagen, slik at jeg kan delta på møtet, understreker Flakstad.

Han tar med seg de fra Torsken formannskap som har anledning til å stille på møtet.

På høyeste alvor

– Hva om agenda for møtet er at også Torsken og Berg skal inn i Senja kommune?

– Det er da en sak som må tas på høyeste alvor, men som jeg har sagt før så er jeg fremdeles imot tvang. I Torsken har vi gjennomgått hele kommunereformprosessen og gjort det vi er pålagt til – til og med to ganger for å gjøre alt riktig. Vi har fulgt rådene vi har fått og hørt på innbyggernes mening, så jeg mener vi har hatt en grundig og god prosess. Det er klart at det ikke er noe jeg kommer til å være særlig tilfreds med dersom dette møtet kommer til å handle om at vi skal tvangssammenslåes, understreker Flakstad.

– Var det et alternativ for deg å ikke dra på møtet?

– Jeg kunne selvfølgelig takket nei, men jeg synes dette er et såpass alvorlig tema at jeg ønsker å stille opp og høre hva de har å fortelle oss.

Holder kortene tett til brystet

– Fylkesmannen bistår bare med å formidle lokaler, og er for så vidt også invitert til å delta på møtet.

Njåstad, som er leder av kommunalkomiteen, ønsker ikke å utdype noe mer om hva som faktisk skal skje i Tromsø onsdag.

– For det er viktig å ha direkte dialog med kommunene og ikke via media først. Media er imidlertid velkommen til å få vite mer om innholdet etter møtet, opplyser Njåstad.

Helge André Njåstad, som er leder av kommunalkomiteen, holder kortene tett til brystet og vil ikke utdype nærmere på forhånd hva møtet skal dreie seg om. Foto: Berit Roald / SCANPIX Foto: Roald, Berit
Det er Helge André Njåstad, Frank Jenssen og Andre N. Skjelstad fra Stortingets kommunalkomité som holder møtet på fylkeshuset i Tromsø. Foto: Kjell Solbakken Foto: kjell solbakken , ht