Vil svart arbeid til livs

Hvert år er svart arbeid skyld i et skattetap på 63 milliarder kroner. Nå tar Troms fylkeskommune nye grep.

PROBLEM Svart økonomi er et problem Troms fylkeskommune vil til livs.  Foto: Tina Eilertsen

nyheter

FINNSNES: Troms fylkeskommune skal bruke innkjøp som strategisk virkemiddel for å påvirke miljø, arbeidsliv og fagopplæring i en positiv retning. Derfor skal fylkestinget i desember behandle fylkesrådets forslag om å vedta ti strategiske grep for å hindre svart økonomi og arbeidslivskriminalitet i fylkeskommunen.

– Som stor innkjøper har Troms Fylkeskommune et medansvar for å ta kampen mot svart arbeid. Vi kan og bør bruke innkjøp som strategisk virkemiddel for å bidra til dette, sier fylkesråd for plan og økonomi, Gerd H. Kristiansen (Krf).

Estimater basert på undersøkelser i 2014 anslår et skattetap grunnet svart arbeid på 63 milliarder kroner hvert år. Disse pengene kunne ha vært brukt til å finansiere offentlige velferdstilbud – eller for den del å redusere skattetrykket på alle.

– Svart arbeid er i stor grad også forbundet med sosial dumping og annen arbeidslivskriminalitet. De som jobber svart har ikke samme beskyttelse og samme rettigheter som vi andre tar for gitt. For mange er svarte jobber ikke et frivillig valg. Med økt arbeidsinnvandring opplever mange, især innen byggebransjen, at den svarte jobben var den eneste de klarte å få. Samtidig opplever de seriøse bedriftene å tape i konkurransen mot de useriøse og kriminelle, sier fylkesråden.