SKALAND: Berg-politikerne sa allerede i juni nei til kommunesammenslåing. Likevel drøftes temaet på nytt torsdag. Dette som en følge av at Fylkesmannenn i Troms i sin tilråding om ny kommunestruktur vurderer at Berg, som én av flere kommuner, ikke i tilstrekkelig grad oppfyller kommunereformens mål om at kommuner skal evne og sikre en bærekraftig samfunnsutvikling.

I sin saksutredning påpeker rådmann Tore-Jan Gjerpe at han har vanskelig for å se at det i fylkesmannens vurdering fremkommer forhold som tilsier at kommunestyret bør gå inn og ta en ny vurdering av om Berg bør bestå som egen komune eller ikke.

”Fylkesmannen har betydelig kompetanse og kunnskap til å vurdere om Berg kommune bør bestå i fremtiden. Samtidig er det sentralt å påpeke at fylkesmannen vurdering er basert på et sett politiske mål og ikke samfunnsfaglige objektive kriterier”, påpeker Gjerpe i sin vurdering.

Likevel peker han på to forhold som etter hans mening tilsier at kommunestyret bør drøfte saken på nytt. Det ene at kommunestyret i Tranøy har beslutta å gå inn for sammenslåing med Lenvik, og det andre at kommunestyret i Torsken har invitert Berg til drøftinger med sikte på sammenslåing med både Berg. Torsken og Tranøy.

I sin tilrådning til vedtak fremhever rådmannen likevel et moment, nemlig folkeavstemminga som er avholdt i Berg. Ifølge denne stemte 71 prosent for at Berg kommune skal fortsette som egen kommune.

”Det er rådmann sitt generelle syn at kommunestyret bør respektere en folkeavstemning”, skriver Gjerpe i sin tilrådning.