FINNSNES: Det kom som en liten overraskelse på tampen av forrige uke da Torsken kommunestyre vedtok at de likevel vil sondere terrenget for kommunesammenslåing med Lenvik og Tranøy. I vedtaket, som ble stemt frem mot én stemme, tas det også til orde for å invitere Berg kommune med i samtalene med Lenvik og Tranøy.

– Både Lenvik og Tranøy har i den avtalen vi har inngått sagt at vi er åpen for å snakke med andre kommuner på Senja, og det skal vi selvfølgelig også gjøre. Nå får vi bare først avklare om det er én eller to kommuner vi skal i samtale med, og så ta ett skritt av gangen derfra, sier Sivertsen.

Mulig å få til

– Det gjør det jo litt vanskeligere i og med at Lenvik og Tranøy nå har lagt en plattform, for det er jo intensjonsavtalen som danner grunnlaget for de vedtakene som er gjort i de to kommunene. Sånn sett kan vi ikke uten videre gå i gang med Torsken og eventuelt Berg for å lage en ny avtale, for med det risikerer vi i verste fall at saken må opp til ny politisk behandling, påpeker Sivertsen.

Han ser for seg at man i samtaler med «etternølerne» må se på hva som kan fases inn i den allerede vedtatte intensjonsavtalen.

– Det kan nok være mulig å få til noe der.

Folkebladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med Tranøy-ordfører Jan Fredrik Jenssen.

Overrasket ordfører

Sonderingsvedtaket til Torsken kommunestyre tok Berg-ordføreren på senga.

– Jeg ble overrasket, for det var ikke dette det var gitt signaler om før møtet i Torsken kommunestyre. Jeg trodde de ville holde seg til resultatet fra folkeavstemminga, sier Roar Åge Jakobsen, ordfører i Berg kommune.

– Men nå oppfatter jeg at dette mest handler om å sondere terrenget, legger han til.

Når det gjelder torskenpolitikernes invitasjon til Berg om å ta del i samtalene med Lenvik og Tranøy, har ikke Jakobsen så veldig mye å meddele.

– Tilbakemeldinga jeg har gitt til ordføreren i Torsken er at dette er noe Berg kommunestyre må ta stilling til, sier Jakobsen.

– Føler dere med Torsken kommunestyres vedtak et ekstra press til å bli med?

– Nei, det synes jeg ikke. Vi har et flertall i kommunestyret som har vært ganske klar på at vi forholder oss til resultatet fra folkeavstemminga. Når det er sagt må jeg si at jeg er spent på kommunestyret i Berg som finner sted 10. november, sier ordføreren.

Jakobsen legger ikke skjul på at han ikke synes invitasjonen fra Torsken er helt grei.

– Men jeg regner med at forutsetninga for dette vedtaket er at man ønsker en bredere front i samtalene med Lenvik og Tranøy - at Torsken ikke har lyst til å stå alene i disse, sier Jakobsen.

Ordfører Roar Åge Jakobsen i Berg kommune legger ikke skjul på at han ble overrasket over Torsken kommunestyres sonderingsvedtak. Foto: Amund Hansen