«Bronto» bidrar til færre hull i tennene

«Bronto» medvirker til bedre tannhelse blant den yngre garde. Nå får atskillig færre femåringer hull i tennene i Troms.

FORSKJELL Maskoten «Bronto» gjør ifølge Troms fylkeskommune en forskjell når man ser en positiv trend i at færre femåringer i fylket får hull i tennene. 

TURNÉ «Bronto», eller Nina Marielle Hansen som hun egentlig, har sammen med Nina Berith Rasmussen ved Sjøvegan tannklinikk, vært hun på turné i både Salangen, Lavangen og Dyrøy. 

nyheter

FINNSNES: Før år 2010 var målet at 70 prosent av alle femåringene i Troms skulle være uten karieserfaring. Dette målet ble nådd med god margin.

Ifølge Troms fylkes hjemmeside må man imidlertid fortsette med et målrettet og forebyggende arbeid for å opprettholde den gode tannhelsen.

For tallene for 2015 viser at 80,4 prosent av alle femåringene ikke har hatt hull i tennene. I 2013 var prosentandelen 79,0.

- Trygg på «Bronto»

I Midt-Troms tannhelsedistrikt ved Sjøvegan tannlegekontor har man gitt de yngste pasientene et tillitsvekkende møte med «Bronto» – tannhelseetatens maskot.

Maskoten gir, ifølge Troms fylkeskommune, barna en tidlig innføring i hvordan de skal behandle tennene og gjøre de trygge på å møte tannhelsepersonell.

«Bronto», eller Nina Marielle Hansen, som hun egentlig heter er tannpleier. Sammen med tannhelseassistent Nina Berith Rasmussen ved Sjøvegan tannklinikk, har vært hun på turné i både Salangen, Lavangen og Dyrøy.

- Barna lo og danset sammen med «Bronto» og det var helt fantastisk å se hvor trygge de var. Omtrent alle sammen turte å gi maskoten en bamseklem. Det har vært kjempekoselig og vi har fått mange gode tilbakemeldinger, forteller Hansen.

- Forberedte seg

Hansen og Rasmussen besøkte også framtidige tannpasienter i tre ulike barnehager;

- De ansatte i barnehagene hadde forberedt barna godt med at «Bronto» skulle komme. De hadde øvd på sangene som de skulle synge og danse til, skriver Troms fylkeskommune videre på sin hjemmeside.

- De barna som har kommet til tannklinikken i ettertid kjenner igjen Bronto umiddelbart, og de smiler fra øre til øre, legges det til.

- Gleder seg

Foreldrene sier ifølge fylkeskommunen at de har snakket mye om besøket hjemme i ettertid.

- Målet vårt er trygge barna på tannklinikken, og med disse møtene ser det ut til å virke for mange.

Vi gleder oss allerede til neste gang, forteller Rasmussen.

Statistikken viser for øvrig at 54 prosent av femåringer i 2002 ikke hadde hatt hull i tennene.