TROMSØ: Det sa fylkesmann Bård Pedersen da han onsdag ettermiddag la frem forslaget til nye kommunestruktur i Troms.

Folkebladet-TV: Se fylkesmannens fremleggelsen i reprise

Folkebladet-TV: Dette mener folk om «Senja kommune»

Utfordringer

Før Pedersen dro fram kartet trakk han fram at de kommunene som har valgt å stå alene kan vente seg store utfordringer. Han  delte tilrådningen til stortinget i tre kategorier. Senja-kommunene havna i  kategori 1, den sterkeste tilrådningen. Tranøy, Berg og Torsken ble ikke vurdert som å oppfylle reformens mål om å være bærekraftig samfunnsutviklingskommuner.

– Det er en kjent sak at Torsken kommune har stor gjeld. Vi foreslår at en må finne endelig løsning på tidligere underskudd dekkes inn innen første januar 2020, i samarbeid med Kommunal- og moderniseringsdepartementet, fylkesmannen i Troms og Torsken kommune.

Kategori

Videre kom kommunene Bardu og Målselv under kategori to.

– De er relativt robuste kommuner i Troms-målestokk, enn så lenge. En ny kommune som består av Bardu og Målselv vil bli en sterk velferdskommune, en aktiv samfunnsutvikler og en bedre medspiller for verdiskaping i Midt-Troms for dem som skal bo der. Dette kunne også vært en kommune som flere av nabokommunene kunne søke sammen med etter hvert, sier Pedersen.

Retningsvalg

– Vi oppfordrer til å ta opp prosessen med flere retningsvalg i forhold til sammenslåinger første januar 2020, eventuelt senere. Dette er ting som kan tas over tid, slik vi ser det, sa Pedersen.

– Vi vurderer det slik at disse kommunene har betydelige utfordringer i forhold til å oppfylle flere av målene i kommunereformen. Slik vi ser det er det stor sannsynlighet at dette også vil øke over tid, sa han.

Pedersen så heller ikke et utvidet interkommunalt samarbeid som en løsning som svar for de målene som er satt fra Stortinget

– Vi er i sterk tvil om utfordringene kan løses gjennom utvidet interkommunalt samarbeid, sa Pedersen.

Fylkesmann i Troms, Bård Pedersen, la onsdag frem forslag til fremtidig kommunestruktur i Troms. Foto: Ronald Johansen, iTromsø