– Selger billettene dyrere til utlendinger

Hurtigrutebilletten kostet nesten dobbelt så mye på den amerikanske nettsiden enn på den norske.

DYRERE Utenlandske turister får en helt annen pris enn nordmenn på billetter til Hurtigruten. Bildet er tatt da et av skipene passerte Gisundbrua i forbindelse med Arctic Race of Norway.  Foto: Christian A. Unosen

nyheter

FINNSNES: De nygifte 24-åringene Mary og Everan Chaffee ble sjokkert da bryllupsreisen med Hurtigruten viste seg å koste nesten dobbelt så mye i dollar som i kroner, melder NRK.

Dobbel pris

– Da vi gikk inn på den amerikanske siden, var prisen nesten dobbelt så høy som på den norske. Hadde prisforskjellen vært lavere, hadde vi nok ikke lagt merke til det. Vi lurer på hvor lenge Hurtigruten har kommet seg unna med dette, sier de to til NRK Troms.

Ifølge NRK, som har gjort en gjennomgang av prisene til Hurtigruten, er det nygifte paret langt fra de eneste utenlandske turistene som har betalt mer for en Hurtigruten-reise enn nordmenn.

Spesielt viser det seg at det er amerikanerne som må betale dyrt.

- Neppe ulovlig

Ifølge fagdirektør Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet gjør neppe Hurtigruten noe ulovlig.

Markedsføringsloven forbyr ikke prisdifferensiering hvis man har saklige forretningsmessige grunner til det, og ulik prising er ifølge Gjedrem tillatt så lenge grupper ikke diskrimineres eller utestenges fra viktige tjenester.

– Men det kan likevel godt hende dette oppfattes som underlig av forbrukerne hvis det blir kjent, sier Gjedrem.

– At de i det hele tatt tør! Tenk om det blir oppdaget? Jeg tenker at et vertskap ikke bør behandle sine gjester slik, og tror dette vil spre seg raskt i Hurtigrutens målgrupper, sier rektor og markedsføringsekspert Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania til NRK.