Opp og ned for rypejegerne

Det ble store variasjoner under jaktstarten på rypa i år.

VARIERENDE: Det meldes om varierende mengder av ryper i fjellene de første dagene av jakta.   Foto: Morten Dokka

nyheter

SJØVEGAN: Resultatene av rypetellingene i august gjorde at Statskog satt lave kvoter i Troms. Bestanden var så lav at det ble oppfordret til måtehold blant jegerne. Folkebladet tok ei runde med jegere for å høre hvordan jaktstarten var.

Rypa ble borte

Odd Brede Sommarset har jakta i nærheten av Svanelvdalen på Senja.

– Der vi gikk var det veldig dårlig. Vi så kun ett rypekull, forteller Sommarset til Folkebladet.

– Vi hørte at folk hadde sett rypa ganske høyt i fjellet. Den kan ha trukket opp, vi hørte også en del skyting høyt, fortsetter han.

– Det var mer rype og kull tidlig på sesongen. Plutselig ble den bare borte. Jeg vet ikke hvorfor det skjedde. Men det har vært veldig mye rovfugl å se i terrenget. Det kan være en av årsakene, sier han.

Store variasjoner

Sommarset driver Snyfjellet kennel på Øvermoen på Senja.

– Jeg lever jo stort sett av det her. Jeg dresserer hunder og konkurrerer veldig mye. For meg er rypa mer verdt levende enn død. Jeg skyter kun 20 ryper i sesongen, mer har jeg ikke behov for. Men jeg trener jo mye av året, sier Sommerseth.

– Nærmest en krig

Andre jegere forteller til Folkebladet at det er store variasjoner i rypebestanden på Senja i år. Stein-Ole Sommerseth fra Gratangen forteller om mye folk og mye rype inne i Svanelvdalen.

– Ja, det var kolossalt med folk og veldig mye rype på lørdag. Det var nærmest en krig der inne. Vi var en tur der i går også, men da var det lite igjen. Rypa er nok blitt skremt til andre plasser. Det var også mye fjellrype i høyden, sier han.

Så kun to ryper

Lennart Kvernmo på Setermoen starta jakta ved Altevatn.

– Jeg gikk en langtur på lørdag inn mot Salvassfjellet på fjellrypejakt. Jeg så kun to ryper på hele dagen. Den ene bomma jeg på og det var for langt hold for å skyte på den andre, sier han.

– Jeg har snakka med flere som sier at det er veldig varierende i år. Noen plasser er det brukbart, mens det andre steder er svart hav, forteller Kvernmo.

For Troms og Ofoten er kvoten satt til to liryper per jeger per dag og to fjellryper per jeger per dag. Kvoten på skogsfugl er en per jeger per dag. Brunfugler er fredet.