Brøstadbotn: Mandag var fylkesmann Bård Pedersen på møte med Midt-Troms regionråd. Der la han frem sitt syn på hvordan kommunestrukturen i Midt-Troms bør se ut fremover.

Fylkesmennene er bedt om å komme med råd til Stortinget om kommunestrukturen i sine fylker, basert på arbeidet kommunene selv har gjort.Bård Pedersen, fylkesmann i Troms, mener kommunene i sin prosess har utredet for mange alternativer. Han sa også at kommunene har påpekt mange utfordringer, men få løsninger.

Fylkesmannens råd går ut på at kommunene tar opp prosessen med sikte på sammenslåing fra 1.1.2020. Han vil derimot ikke råde Stortinget til å vedta sammeslåing hvis det ikke foreligger positive kommunestyrevedtak.

Stor-Senja

Fylkesmannen går inn for at kommunene på Senja slår seg sammen. Når det gjelder Torsken kommune har Kommunal- og regionaldepartementet bedt fylkesmannen legge til rette for at kommunen i løpet av høsten selv kan foreta en ny vurdering av om kommunen vil slå seg sammen med en eller flere av nabokommunene.En forutsetning for at Torsken skal slå seg sammen med andre kommuner er derimot at kommunen klarer å kvitte seg med miliongjelden de har opparbeidet seg. Det var ingen representanter fra Torsken kommune på møtet mandag, men fylkesmannen skal diskutere saken med kommunen i et senere møte.

Dyrreisa

I fylkesmannens tilrådning går han ikke inn for en sammenslåing av Dyrøy og Sørreisa, men ber kommunene vurdere sine alternativer. Det kan være en sammenslåing seg i mellom, eller med en eller flere andre kommuner.

Når det kommer til Bardu og Målselv mener fylkesmannen at det er grunnlag for at kommunene kan drifte videre på egenhånd. Likevel mener han en sammenslåing vil bli en kommune som kan være en motor i indre Midt-Troms.