HARSTAD: Det var fredag morgen i tett tåke og dårlig sikt at sørgående hurtigrute «Finnmarken» fikk grunnberøring i Gisundet.

Da skipet kom til kai på Finnsnes, ble dykkere sendt ned for å sjekke for eventuelle skader undervanns.

– Dykkerne tok bilder som viser en skrape på roret på 20-30 centimeters lengde. Om dette betyr at noe i manøvreringssystemet er slått skjevt eller skadet, vet vi ikke. Det er vi nødt til å dokksette skipet og ta en visuell besiktigelse for å finne ut av, sier kommunikasjonssjef Stein Lillebo i Hurtigruten AS.

MS Finnmarken grunnstøtte i natt Har kansellert alle havner fram til Bodø. Kansellert

Hendelsen har ført til at Hurtigruten har kansellert alle anløp for «Finnmarken» på sørgående på strekningen til Bergen fram til den 8. august.

- Hvis skadene på roret er så små som det bildene gir inntrykk av, bør det være fort gjort å få skipet tilbake i drift igjen. Da kan vi rekke å komme til Bergen og avgangen derfra den 8. august, sier Lillebo.

- Alvorlig

- Hvilke konsekvenser har denne hendelsen fått for Hurtigruten?

- Hendelsen har ført til at 470 gjester har fått avbrutt sin reise, og det er alvorlig. Vi har måttet ta skipet ut av ordinær rute, og det koster oss mye. Regularitet er viktig for oss, så dette er ingen ønskesituasjon, sier Lillebo.

Lillebo sier at de av passasjerene som har ønsket det er blitt ombooket til andre båter, mens andre har fått framskyndet sin hjemreise.

- Enn hvis dere ikke rekker å få skipet klart til avgang fra Bergen den 8. august?

- Da må vi booke om 400 gjester til andre skip. Utfordringa er at det er så mye folk om bord på alle skipene, at det er begrenset kapasitet.

Dette har aldri skjedd før i nyere tid To hurtigruter ved kai samtidig er et særdeles sjelden syn på Finnsnes. Årsak

- Har dere fått klarhet i årsaken til grunnberøringen?

- Vi har satt i gang en undersøkelse for å bringe klarhet i hva som skjedde. Men det var tett tåke og dårlig sikt. Skipet gikk med veldig lav fart og det var sterk straum, sier Stein Lillebo.