FINNSÆTER: Etter å ha søkt om tilskudd fra Fylkesmannen i Troms i 2015, fikk Finnsæter og Bønes grunneierlag tildelt penger til innkjøp og montering av videoovervåkningsutstyr fra fiskefondet.

I dag forteller kameraene hvor mye laks og sjøørret som vandrer opp i elva, - og sammen med informasjon som fangststatistikk, kan de lokale forvalterne regne ut hvor mye man kan fiske i vassdraget for at bestandene fortsatt skal være bærekraftig. Det opplyser Fylkesmannen i Troms på sin nettside.

Ser også trusler

Gjennom kameraovervåkinga kan man ikke holde øye med bare bestandsutviklinga, men også eventuelle trusler - blant annet innsiget av oppdrettsfisk.

- Jeg frykter at rømt oppdrettsfisk kan skade villaksen her, sier Kjell A. Sørensen, som er leder av grunneierlaget.

Frykten er nok ikke helt ubegrunnet, for en fersk rapport fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (Vitenskapsrådet) sier at rømt oppdrettslaks er den største trusselen mot villaksbestandene. I mai i år fant også situasjonen sted der 40.000 smolt rømte ut i Bengsfjorden på Senja.

- Likevel tror jeg at det kan være vanskelig å se om den rømte smolten kommer oppover vassdraget, fordi den er liten og likner på villaks i utseende, uttaler Sørensen til Fylkesmannen.

Flere kan søke

Prosjektet fra Finnsætervassdraget gir også viktig kunnskap til fylkesmannen. Teamleder for fiskeforvaltningen hos Fylkesmannen i Troms, Kjell Magne Johnsen, oppfordrer til å søke om penger fra fiskefondet.

- Prosjekter som dette er med på å gi oss et bedre kunnskapsgrunnlag for å ta vare på for eksempel viktige bestander av laks og sjøørret i fylke, sier Johnsen.

Hvert år fordeler Fylkesmannen i Troms penger fra fiskefondet til lokale formål. Private lag og organisasjoner, for eksempel fiskerlag, grunneierlag og jeger- og fiskeforeninger, som vil jobbe for bevaring av laks, sjøørret og sjørøye, kan søke om tilskudd. Fristen for å søke tilskudd er 15. januar.

Folkebladet har ikke lyktes med komme i kontakt med Kjell A. Sørensen for ytterligere kommentarer om kameraovervåkningsprosjektet.