FINNSNES: Tranøy kommunestyre vedtok tirsdag at de vil søke Fylkesmannen i Troms om forlenget frist for å avklare grunnlaget for en sammenslåing med Lenvik.

Bakgrunn: Kommunereformen i Midt-Troms

Det ble dermed ikke avgjort om kommunen ønsker en sammenslåing eller ikke, men spørsmålet utsettes i stedet til kommunestyremøtet i slutten av oktober.

– Partene må sammen

FORHANDLER Tranøy kommunestyre vedtok tirsdag at de vil søke utsettelse hos fylkesmannen i Troms for å gå i forhandlinger med Lenvik om en ny avtale om sammenslåing. Her ved ordfører Jan Fredrik Jenssen fra møtet tirsdag.

”Resultatet av forhandlinger med Lenvik legges ut til høring, slik at innbyggerne gis anledning til å uttale seg”, heter det i vedtaket.

– Det er et spennende vedtak, og for så vidt i tråd med det vi har snakket om tidligere, sier Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen, og legger til:

– Tranøy har gjort det som alle kommunene skulle gjøre, nemlig vurdert seg selv i forhold til dagens situasjon, fremtiden og de oppgaver man vil få.

Sivertsen understreker at saken først må tas opp i kommunestyret.

– Lenvik har ikke behandlet dette enda, men jeg antar at vi lander på et tilsvarende vedtak som Tranøy om at vi ønsker å slå oss sammen. Da må partene sette seg sammen og se på en avtale, sier han.

– Tid har man

– Er det aktuelt for Lenvik å slå seg sammen med Tranøy alene?

Han legger til:

– Ikke alle har behandlet dette enda, så nå gjenstår å se om flere henger seg på.

– Tid har man, hvis man utformer en avtale.

– Men alle kommunene skulle ha bestemt seg innen 30. juni, og Tranøy har vel bare utsatt vedtaket?

– Tranøy har jo heller ikke fattet vedtak om å fortsette som egen kommune, så slik sett er de fortsatt med i reformprosessen, sier Sivertsen.

– Blir mer konkret

Han understreker også at regjeringen har oppfordret fylkesmennene til å ”hjelpe de kommunene som viser interesse over målstreken”.

– Så jeg oppfatter at fylkesmannen i Troms vil gi Tranøy utsettelse, sier han.

– Så du er fornøyd med vedtaket?

– Ja, jeg er særdeles fornøyd. Det er et veldig godt vedtak Tranøy har fattet her, sier han, og avslutter:

– Dette gir grunnlag for å være veldig konkret i forhandlingene. Det er jo mye lettere å være to i forhandlinger enn å være seks.

– Veldig spennende vedtak

FINNSNES: Rådmann Margrethe Hagerupsen i Lenvik kommune er fornøyd med vedtaket som ble gjort i kommunestyremøtet i Tranøy i går.

POSITIV Rådmann i Lenvik, Margrethe Hagerupsen er positiv til forhandlinger med Tranøy kommune.

– Det synes jeg er et svært spennende vedtak. I hvert fall for administrasjonens side er dette veldig interessant, sier hun.

– Er det aktuelt for Lenvik å slå seg sammen med Tranøy alene?

– Det er jo kommunestyret som må bestemme dette, men jeg har jo vært positiv til det tidligere, sier hun, og fortsetter:

– Enten Tranøy alene, eller også eventuelt andre som vil være med.

Hagerupsen understreker at ”folket i Lenvik svarte positivt til sammenslåing” i opinionsundersøkelsen.

– Så dette er jo også i tråd med det folk vil.

Tranøy søker utsettelse hos fylkesmannen i Troms for å forhandle frem den nye avtalen.

– Men har vi tid til en ny runde?

– Ja, det må vi ta oss tid til. Men vi må bruke tiden godt, sier hun, og legger til:

– Men jeg forutsetter at kommunestyret vedtar at vi skal slå oss sammen neste torsdag, og det regner jeg med. Da klarer vi dette.

– Får utsettelse

TROMSØ: Fylkesmannen i Troms bekrefter at han vil gi Tranøy utsettelse.

– Hva tenker du om at Tranøy vil søke utsettelse for å gå i forhandlinger med Lenvik?

INTERESSANT – Utviklingen i Tranøy er veldig interessant, sier fylkesmann i Troms, Bård Pedersen.

– Det vil de få. Det er ordnet slik at vi kan gi det når det er ønske om å gå i forhandlinger med andre kommuner. Det er også signalisert fra statsråden, sier fylkesmann i Troms, Bård Pedersen.

– Så det gis kun til de som ønsker å slå seg sammen?

– Det er klart at vi ikke kan forutsette det. Men jeg skjønner at de ønsker å gå i forhandlinger med Lenvik, og det er en utvikling i saken som vi også fra statsråden har fått oppfordring om å gi utsettelse for, sier han, og legger til:

– Når kommuner derimot har gjort klare vedtak om at de ønsker å fortsette som egen kommune, så er det jo for så vidt ingen grunn til å gi noen utsettelse.

– Kan Tranøy fortsatt velge å stå alene etter de har fått utsettelse for å forhandle med Lenvik?

– Ja, det ligger ikke noen forutsetning om at de skal slå seg sammen. Dette er kommunen sin egen prosess, som skal landes på en ordentlig og grundig måte, sier Pedersen.

Han synes utviklingen i Tranøy er ”veldig interessant.” – Særlig når de fleste andre har gitt uttrykk for at de ønsker å stå alene. Ordføreren ser vel at det er utfordringer som bør tas nærmere stilling til, sier Pedersen.

– Hva tenker du om at politikerne i Tranøy har valgt å sette folkets mening til side?

– Tranøy har bedt om folkets stemme, og det er viktig ut ifra et demokratiprinsipp. Men det har vært litt lite dyptpløyende diskusjoner på folkemøtene om hvilke utfordringer som egentlig foreligger.

Pedersen mener nei-siden har fått litt for mye fokus.

– Man har i liten grad sett på hva utfordringene i forhold til demografi og tjenestelevering, som er det folk trenger, sier han.