Avbryter Kon-Tiki 2

Mannskapet på Kon-Tiki2 ekspedisjonen har nå besluttet å bryte ekspedisjonen, etter 114 døgn på Stillehavet. Formålet med ekspedisjonen var å reise fra Sør-Amerika til Påskeøya - og tilbake igjen, for første gang i moderne historie.

BRYTER: Mannskapet på Kon-Tiki2 ekspedisjonen har nå besluttet å bryte ekspedisjonen  Foto: Mariana Bazo / Reuters / NTB scanpix

nyheter

SØRREISA: Ekspedisjonsleder på turen er 42-åringen Torgeir Sæverud Higraff fra Sørreisa.

- Vi har langt på vei bevist at det var mulig i førhistorisk tid ikke bare å seile fra fastlandet og ut til øyene i Stillehavet, men også å returnere.

Men, et svært kraftig El Niño-år og uvanlig ustabile værforhold gjør at vi ser at å fortsette ferden mot Sør-Amerika vil bli så tidkrevende at vi ikke mener det vil være forsvarlig å fortsette. Derfor velger vi å foreta en kontrollert evakuering etter føre var prinsippet, sier Torgeir Higraff.

Ekspedisjonen består av to balsaflåter, som 7. november i fjor seilte fra Lima i Peru. Flåtene ankom Påskeøya etter 43 døgn på havet. I begynnelsen av januar begynte mannskapet på den mest krevende delen, returen.

- Vindene og strømmene har vært ustabile og "ikke etter boka". I et normalår burde vi ha nådd Sør-Amerika nå i mars. I stedet er vi fortsatt over 1000 nautiske mil fra land, og værutsiktene gjør at vi ser at det ville være svært tidkrevende å komme til land, sier Higraff.

Mannskapet er ved god helse og det er ingen fare for verken mannskap eller flåter.

Kon-Tiki2 ekspedisjonen har utført viktig forskning på klimaendringer, økosystemer og forurensning i Stillehavet.

- Det er klart det er vemodig å avbryte ekspedisjonen. Disse flåtene har vist seg å være eksepsjonelle farkoster ute på havet. De har imponert oss med sin seiledyktighet i all slags vær- og vindforhold, og det over enorme havavstander, sier ekspedisjonsleder Higraff.

- Ekspedisjonen blir avsluttet i tett samarbeid med chilensk marine, som har bistått på en utmerket måte. Den norske ambassaden har også vært løpende orientert, sier ambassadør Hege Araldsen ved ambassaden i Santiago, Chile.