Skolebarn tilbudt sex på Facebook

To utenlandske menn på Setermoen har via facebook tilbudt flere barne- og ungdomsskolejenter sex og vennskap. Noen hevder også å ha blitt forfulgt.

UBEHAGELIG: Flere barne- og ungdomsskoleelever på Setermoen har fått ubehagelige Facebook-meldinger fra to menn.  Foto: Monica Olaisen/Skjermdump Facebook

nyheter

SETERMOEN: Det kommer frem i en mail som i går og i dag er sendt ut til alle foreldre både på barne-og ungdomsskolen på Setermoen.

Det var først Bardu Ungdomsskole som sendte ut mail, hvor det kommer frem at en voksen mann på Setermoen har tatt kontakt med ungdomsskolejenter på facebook, også i skoletiden. Han har kommet med tilbud om sex og vennskap.

I dag ble mailen også videresendt til alle foreldre som har barn ved Setermoen Barneskole.

Undervisningsinspektør Trude S. Bjørnsund informerer om at også jenter på barneskolen har blitt kontaktet av fremmede menn, og blitt forfulgt.

- I vår samtale med jentene kom det frem at tre personer fulgte etter dem, og spurte om navn, hvor de bodde og om de skulle være venner, sier Bjørnsund.

Skolen har meldt saken til politiet, og oppfordrer samtidig foreldrene til å snakke med barna om viktigheten av å si fra til noen voksne hvis de opplever slike hendelser, enten i sosiale medier eller i lokalsamfunnet.

Facebook

Flere jenter forteller at de har blitt kontaktet på facebook av to utenlandske menn, med spørsmål om hvor de bodde, hvor gamle de er og om de skulle treffes.

- Jeg svarte at jeg var bare 14 år og at de måtte slutte med dette, men de ga seg ikke, forteller ei av jentene.

Ingen av jentene vil stå frem med navn, da de er redde for å bli kontaktet igjen. De viser frem facebook-meldingene de har mottatt, og legger til at dette synes de er ekkelt.

- Jeg synes det er skummelt at de fortsetter å ta kontakt etter at vi har avslått tilbudene, forteller ei annen jente.

Ubehagelig

Sist lørdag var datteren til Gry-Lise Elstad på Domus, og da hadde to jenter kommet inn og fortalt at de ble forfulgt av to menn. Disse kom også inn på Domus, og åpenlyst glodde på hennes datter og de øvrige jentene.

- Jentene syntes det naturlig nok det var svært ubehagelig, forteller Elstad.

Hennes datter gikk etter hendelsen hjem, men ble redd for at mennene skulle følge etter henne. Hun hadde løpt, samtidig som hun ringte en kompis, men da hun snudde seg, så hun dem ikke.

- Men senere i uka ble hun kontaktet på facebook, hvor èn av mennene var den samme som hadde stirret på jentene på Domus, sier Elstad.

Først koblet ikke datteren at det var samme person, da hun fikk venneforespørselen på facebook. I villfarelsen godkjente hun personen, og hun fikk raskt spørsmål om hun bodde i nærheten av Rema eller Domus og om hun hadde kjæreste. Til slutt sa vedkommende at han elsket henne.

- Da blokkerte hun denne personen, forteller moren.

Elstad forteller at hun kjenner til at andre jenter på samme alder har fått verre henvendelser, med seksuell karakter. Og hun sa til sin datter et det er ikke normalt at en voksen mann tar kontakt med så unge jenter.

- Heldigvis er ungdommene så opplyste at de reagerte helt riktig med å blokkere disse personene og ved å fortelle voksne om det.

Elstad sier at denne episoden gjør at hun blir mer redd for datteren. Hvis hun fremover blir bare fem minutter for sen, så vil hun bli urolig og begynne å tenke om det har hendt henne noe.

- Jeg synes det er skummelt og håper at denne saken blir tatt på alvor. Slik det er nå, håper jeg disse personene forsvinner her i fra, sier Elstad og legger til at det alltid har vært veldig trygt på Setermoen.

Avhør

Politiet har i skrivende stund fått kontroll på hvem den ene av mennene er, og vil gjøre tiltak opp mot det.

- Vi kjenner til at det er to-tre personer, og vi vet hvem den ene av disse personene er, sier politioverbetjent John-Kåre Granheim.

Han opplyser om at de er på vet for å avhøre vedkommende som er en ung, voksen mann.

- Politiet gjør en innsats for å få stoppet denne, og anbefaler alle barn og ungdommer til å ha en åpen dialog med voksenperson hvis de blir kontaktet av noen fremmede på sosiale medier, avslutter Granheim.