VANGSVIK: Førstkommende søndag markeres 40-års jubileet for Vangsvik kirke. Det er et kirkebygg litt utenom det tradisjonelle. Da oppføringa startet på 70-tallet, reagerte enkelte på at man brukte betong som byggemateriale.

- «Det der blir jo ikke ei kirke — det blir jo en bunkers!», var det enkelte som sa, minnes Torgeir Fredriksen og humrer.

Han er medlem av kirkeforeninga og skal fortelle litt fra kirkehistoria under markeringa på søndag.

Men sammenligningen med bunkers, ble fort glemt.

- Da kirka sto ferdig i 1975, ble folk fort glad i den. Det viste seg å være et veldig praktisk bygg. Kirka er bygget som ei arbeidskirke med en egen menighetssal som kan skilles av med foldedør. Med foldedøra trukket fra utvides antall sitteplasser i kirkesalen fra 150 til 250.

Kostet vel 1 million

Prisen den gangen var vel 1 million kroner.

- I dag ville man ikke fått et tilsvarende bygg for den prisen. I det hele tatt spørs det om vi ville hatt råd til å bygge ei slik kirke i dag, konstaterer Fredriksen.

Han forteller at mange krefter har tatt til ordet for at kirka bør males.

- Men det har vi til nå klart å unngå. Med en gang du begynner å male, er du også nødt til å følge opp med mer omfattende vedlikehold enn det som skjer i dag — med impregnering med betongolje. Det slurves allerede litt med vedlikeholdet, men i det store og hele holder kirka seg bra.

Etter at den sto ferdig i 1975, skrantet det med økonomien og det ble ikke råd til å kjøpe ordentlig orgel. Som en nødløsning ble det kjøpt inn et elektronisk orgel.

- Meninga var at det bare skulle brukes i kort tid, men det varte i hele 28 før det ble erstattet med et nytt pipeorgel. Først da syntes jeg at kirka ble fullverdig, sier Torgeir Fredriksen.

Programmet

Under jubileumsmarkeringa søndag 11. oktober blir det først gudstjeneste ved tidligere sokneprest i Tranøy, nå seniorprest i Senja prosti, Rolv Jakob Bruun. Etterpå blir det samling i menighetssalen hvor det blir kaffe og matservering. Her vil altså Torgeir Fredriksen fortelle, og trekke historiske  linjer gjennom denne 40års-perioden.

Kunstner Svein A. Berntsen, som er mannen bak altertavla, skal fortelle om kunsten i kirka og dagens arbeid, og vil sammen med organist Greta Åsali Jenssen underholde med sang og munnspill.

Vangsvik kirke sto ferdig i 1975, og fyller 40 år i år. Foto: Ronny Trælvik