Nå har alle innbyggerne tilgang på fiber

Sørreisa kommune har intet mindre enn hundre prosent fiberdekning. Ordfører Paul Dahlø er lykkelig.

Fornøyd: F.v. Geir Morten Berger fra Bredbåndfylket Troms, Sørreisa-ordfører Paul Dahlø, Isalgs- og markedssjef Inger Helmine Jakobsen i Troms Kraft Entreprenør, prosjektleder Eirik Hamsun i Troms Kraft Entreprenør og driftsleder IT i Sørreisa kommune, Kent Hansen er fornøyd med at fiberen er på plass.   Foto: Maria Holm Simonsen

nyheter

SØRREISA: På tampen av 2013 var det kun to områder i Sørreisa kommune som hadde tilgang til fibernett. I dag - halvannet år seinere - er situasjonen snudd på hodet. Ordfører Paul Dahlø gleder seg over at hver en krik og krok av kommunen har tilgang til den digitale motorveien.

– Dette betyr utrolig mye for Sørreisa. Nå har vi fått på plass teknologien som plasserer oss helt fremst i norgestoppen, og som gjør at befolkninga i Sørreisa har det samme tilbudet som hvilken som helst by i Norge, smiler Dahlø.

Ordføreren understreker også de positive ringvirkningene fibernettet har for kommunens næringsliv.

Veldig grei jobb

Det er Troms Kraft Entreprenør som har bygd ut fibernettet for Sørreisa kommune. Fredag var representanter fra selskapet i Sørreisa for å formelt overlevere anlegget.

– I den anledning vil jeg takke for et godt, hyggelig og konstruktivt samarbeid, sier salgs- og markedssjef Inger Helmine Jakobsen i Troms Kraft Entreprenør.

I utbyggingsfasen har selskapet etablert omlag 200.000 meter kabel, utført cirka 270 skjøtebomber, gravd rundt 5.500 meter grøft og hengt opp fiber i nærmere 1.400 stolper hvorav 300 helt nye. Ingen liten jobb med andre ord.

– Hvordan har det gått?

– Når ei utbygging involverer mange grunneier og masse meter kabel som skal strekkes, byr det som regel på noen utfordringer, men her har det gått veldig greit, sier prosjektleder Eirik Hamsun.

700 påkoblede

Før utbygginga gikk igang var det satt et mål om minimum 700 skulle koble seg på fibernettet. Det har man nådd.

– Vi har passert det målet. Nå ligger det også teknisk til rette for at alle husstander i Sørreisa skal kunne koble seg på nettet, så løpet er på ingen måte kjørt for de som har valgt å vente, sier Dahlø.

Etternølerne må imidlertid påregne å betale en dyrere tilknytningsavgift enn de som meldte seg på i anleggsperioden.

– Men det avhenger av forholdene hos hver enkelt. Man kan også gjøre noen grep for å bidra til en billigere avgift, påpeker Dahlø, som peker på at avgiften for eksempel kan reduseres hvis folk selv bidrar til gravearbeid.

I løpet av de tre neste ukene skal Troms Kraft Entreprenør få ryddet opp alt av utstyr sopm ligger rundt i kommunen etter fiberutbygginga.