Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag

Fabiano Caruana kunne sette Magnus Carlsen i sjakk matt, men nordmannen slapp med skrekken og berget remis i Norway Chess. I armageddon ble det tap for Carlsen.

Magnus Carlsen holdt på å tape mot Fabiano Caruana på siste dag av Norway Chess, men fikk berget remis i noen hektiske sluttminutter. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix 

ntb sport

Carlsen hadde allerede vunnet Norway Chess, men på turneringens siste dag ble det høydramatisk for den norske sjakkongen mot VM-motstanderen fra 2018.

Selv om Carlsen lenge hadde et lite overtak, begynte klokka å tikke faretruende for nordmannen. Det utnyttet Caruana og begynte å angripe.

Amerikaneren fikk en god mulighet til å tvinge Carlsen inn i sjakk matt, men overså det. Under tidspresset utnyttet Carlsen amerikanerens grove feil og fikk berget remis etter trekkgjentakelse.

Gnidde det inn

Remisen innebærer at Carlsen står uten tap i 68 langsjakkpartier på rad.

At Carlsen var på meget tynn is, innså han selv. Da partiet var over, viste han Caruana den aktuelle stillingen som amerikaneren hadde oversett. Det fikk amerikaneren til å riste på hodet og ta seg i håret.

Remis innebærer at partiet gikk til armageddon. Det innebærer at hvit får tre minutter ekstra og må vinne.

Tapte i armageddon

Carlsen hadde vunnet samtlige av sine fem armageddonpartier i turneringen, men mot Caruana sa det stopp. Amerikaneren spilte svært godt og fikk sanket Carlsens brikker. Nordmannen var i tidsnød og ga til slutt opp.

– Det var en skikkelig, skikkelig dårlig dag. Ikke noe mer å si. Det var to dårlige prestasjoner, og jeg var heldig som fikk noe ut av den første, sa Carlsen til TV 2.

Armageddontapet er derimot uten særlig betydning. Seiersrekken i klassisk sjakk står seg, og Carlsen hadde på forhånd sikret seg turneringsseieren, som gjør at kan innkassere rundt 735 000 kroner.

Carlsen ender turneringen med 13,5 poeng. Det ble to seire i klassisk sjakk, fem seire i armageddon og ett tap i armageddon. Sist Carlsen vant turneringen var i 2016.

(©NTB)