Tiden er inne for et nasjonalt og internasjonalt oppgjør

«Algoritmenes iboende faenskap»

SVADA: - Den nye storebroren ser oss og sender algoritmene etter oss. Dermed vil den som klikker på løgn, som at jorda er flat og vaksiner består av mikrospioner fra Jupiter, bombarderes av lignende svada i nyhetsfeeden, skriver Ina Gravem Johansen.   Foto: Ronald Johansen

Jeg sitter for tida i klisteret selv

synspunkt

Vi befinner oss i en Trump-mageplask post-periode. Det er tid for analyse. Igjen har vi fått demonstrert hvor farlig det det er når konspirasjonsteorier og falsk informasjon slår rot.

Bakteppet er at aktivistene som angrep demokratiet i USA i den tro at de protesterte mot et manipulert valgresultat. Det trengs ingen Frøken Detektiv for å finne sammenhengen. Den avtroppende presidenten har over tid bidratt til å spre paranoid svada i samtlige kanaler.

Nå tas det klokelig til orde for å ta konspiratoriske tendenser på det høyeste alvor, også her hjemme. For det svirrer mye rar informasjon rundt oss, for eksempel har Trump også i Norge en liten menighet som mener han er rettferdighetens Messias, mens Biden er en pedofil satanist som produserer covid-19 på hjemmelabben i den hensikt å innkassere penger på smittefrykt og vaksiner.

Noen mener til og med at pandemien er ren bløff. At bilder av pasienter i respirator som kjemper mot kvelningsdøden, er arrangert propaganda fra NRK.

Det virker temmelig absurd for de fleste, men litt sannhet er det også i påstanden: «Bare fordi du er paranoid, betyr det ikke at ingen er ute etter deg». Så hvem er egentlig den ytre trusselen og hvordan skille konspiratorisk vrøvl fra fakta? Algoritmene på nett jobber mot en kollektiv, rasjonell verdensforståelse.

Medietilsynet tilbyr en veileder i hvordan avsløre desinformasjon og løgn presentert som nyheter. Det handler å være kritisk. Sjekke at det finnes en redaktørstyrt medieredaktør bak saken, om journalistens navn er oppgitt og sammenligne informasjonen med andre kanaler.

Saken problematiseres ytterligere av at enkelte tvilsomme kanaler, som Resett.no, publiserer rasistiske, fundamentalistiske og angstnevrotiske teorier under en redaktør, som jobber intenst for å renvaske publikasjonen som en seriøs informasjonsformidler. Tvilsomme fakta omskrives til usensurerte nyheter.

Den skumleste mekanismen er videre hvordan nettet og sosiale medier lagrer dine søk, analyserer dem og tilbyr deg mer og mer av det samme. Det er neppe ett eneste klikk som ikke registreres i den virtuelle mappa di. Den nye storebroren ser oss og sender algoritmene etter oss. Dermed vil den som klikker på løgn, som at jorda er flat og vaksiner består av mikrospioner fra Jupiter, bombarderes av lignende svada i nyhetsfeeden. Konspirasjonsteoriene ligner ordinære nyhetssaker i oppsett og presentasjon.

Algoritmesystemet som manipulerer folks holdninger er i bunn og grunn et effektivt salgsverktøy. Det påvirker kjøpsvaner og skaffer følgere til nettsteder som noen tjener penger på. Sosiale medier er forretningskonsept som genererer enorm profitt.

Jeg sitter for tida i klisteret selv. Etter å ha bestilt en spinningsykkel på nett bombarderes jeg av reklamer for treningsutstyr. Utrolig irriterende for en hobbytrimmer med null ambisjoner om å bli ekstremist. Men når jeg logger på handler alt om pulsmålere og overpriset treningstøy. Det verste er nyhetslignende påstander om at veien til nesten evig liv er et svindyrt proteinpulver, made in China. Den ultimate provokasjon mot en økologisk hobbygartner med sjøldyrka potet og elg fra nærskogen i matboden.

Mer alvorlig er siste ukes debatt rundt at Trump er utstengt fra Twitter. Noen hyller nettgiganten for å ta et modig og nødvendig samfunnsansvar, andre er urolig for ytringsfriheten.

Vi burde heller bekymre oss for utviklingen der den viktigste grensesettingen i samfunnet overlates til private, kommersielle selskaper. Twitter og andre sosiale medier har lenge vært talerør for det meste som genererer klikk og inntekt, også Trumps konspirasjonsteorier. Når de nå plutselig stenger den avtroppende presidenten ute handler det kanskje mest om at han er så upopulær, at å holde Trumps konto åpen betyr tap av annonseinntekter.

Trump-mageplask post-perioden bør analysere hvorfor ikke det amerikanske systemet stoppet presidenten før galskapen hans genererte kuppforsøk og tapte menneskeliv. Heldigvis ender saken i riksrett der jurister, og ikke Twitter, får siste ord.

Samtidig er tiden inne for et nasjonalt og internasjonalt oppgjør med hvor frie tøyler markedskreftene bak sosiale medier skal få ha. For nå vet vi. Om algoritmenes iboende faenskap og hva farlig propaganda kan føre til.