By og land — tann for tann...

Ja, det ble til og med nevnt at det bare var å rive Gisundbrua. Sist vi så dette «hatet» var da den videregående skolen i Finnfjordbotn skulle bytte navn til Senja videregående skole.

Trond Sandnes, digitalredaktør i Folkebladet
sideblikk

SKILLET Ja, hva skulle vi gjort uten Gisundbrua?  Foto: Trond Sandnes

uke var jeg på et kurs for digitalredaktører i norske aviser og publikasjoner i Oslo. Det handlet om etikk, skikk og bruk og sosiale medier. De fleste digitalredaktørene rundt om i vårt langstrakte land vegrer seg mot å Facebook-publisere linker til artikler som omhandler innvandring eller Frp-politikk. Nettopp fordi debatten kan gå en smule varm, og fort bli usaklig og vanskelig å moderere i henhold til Vær Varsom-plakaten.

HER I VÅR egen lille andedam, i Midt-Troms og Folkebladet, ser det ut til å være to helt andre ting som får frem debattemperaturen i folket: Publiserer vi noe om lakseoppdrett eller forholdet mellom Finnsnes og disktriktene rundt, ja da kan du være sikker på at folk vil kommentere. Da blir det fort både morsomt og usaklig.

OG DET ER det sistnevnte jeg tenkte å ta for meg nå: By og land i Midt-Troms. Her om dagen meldte først NRK at en storkommune med Lenvik og Tranøy kan bli hetende Senja kommune. Da Folkebladet noen timer senere siterte denne nyheten, gikk debattfeltene varm. Ja, det ble fort en online krangel mellom folk — og alt lar seg ikke gjengis. Noen går så langt at de enten blir «svartelistet» på grunn av ord vi har lagt inn i filteret, eller vi må rett og slett gå inn og slette.


Fylkesmannen går inn for storkommune på Senja

Fylkesmannen i Troms vil råde Stortinget om en sammenslåing av kommunene på Senja og Lenvik.

FØRST MÅ jeg bare få nevnt at jeg bor så midt på Senja som det nesten går an — hvis man setter ei nål på kartet. Men jeg fatter og forstår ikke hva det er som får frem dette hatet mellom senjaværinger og finnsnesfolk. Selvsagt er mange spydig, noen skal være morsom og meninger må man jo ha. Likevel er det merkelig at folk, som ellers trolig er oppegående, lirer av seg at Senja kan seile sin egen sjø eller at vi skulle da klare oss uten Finnsnes. Ja, det ble til og med nevnt at det bare var å rive Gisundbrua. Sist vi så dette «hatet» var da den videregående skolen i Finnfjordbotn skulle bytte navn til Senja videregående skole.

Ny kommune skal hete Senja

En ny sammenslått kommune av Tranøy og Lenvik skal hete Senja kommune.

JEG SKAL ikke blande inn politikk og kommunereform, men én ting er klart: Senja vil ikke klare seg særlig godt uten Finnsnes. Men Finnsnes ville også vært null og niks uten Senja. Vi er en haug folk som «pendler» til og fra jobb på Finnsnes, men bor i utkanten av kommunen eller til og med i nabokommuner. Folk på Finnsnes spiser garantert fisken fra Senja, og folk kommer til den 16 år gamle byen i Midt-Troms for å klippe seg, handle på Biltema eller gå på Burger King og legger igjen noen kroner i byen.

MAN KUNNE sikkert ha stoppet alle biler i Storgata en stillestående fredag ettermiddag og spurt folk i bilen hvor de bor. De færreste bor nok på Finnsnes, men kommer til sentrum av ulike årsaker. Mange finnsnesfolk har hytte på Senja — eller er fra øya. Ja, slik kunne jeg fortsatt. Det er enkelt: Vi senjaværinger trenger Finnsnes, og Finnsnes trenger oss senjaværinger.

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

sideblikk