Slagferdig løsning på slapp folkehelse

JA Tommel opp for ”Go-funksjonen” som har fått folk opp av sofaen og ut i frisk luft.  Foto: Christian A. Unosen

Et gufs fra fortiden, tenker kanskje du? Slapp av. Tvisten denne gangen er at du må ut i den ordentlige verden, i gatene, på fjellet, i fjæra, på havet og i skogen for å jakte på Pikachu, Charmander, Blastoise, Mewtwo og deres venner.

Christian A. Unosen, journalist
sideblikk

«POKÉMON Go» har på få uker gjort det politikerne har strebet etter lenge. Nemlig å få folk opp av sofaen og ut i gatene. Utenkelig? Kanskje, men sant. «Pokémon Go» slår et knallhardt slag for folkehelsa, noe som ser ut til å funke fett.

Folkebladet-TV: Moderne Pokémon-feber i Midt-Troms

ALDRI FØR har jeg sett så mange mobilnakker i hele mitt liv. Hvor enn jeg går og snur meg er det nakkehårene på unge, så vel som voksne mennesker som fanger oppmerksomheten min. Ikke fordi jeg har en hemmelig fetisj for nakkehår, men fordi «Pokémon Go» har tatt Norge, Midt-Troms og Finnsnes med storm. Folk er ute!

ALLEREDE FØR mobilspillet ble lansert i Norge stormet folk i alle aldre ut i gatene for å fange den ene animerte karakterfiguren fra den suksessfulle, japanske mediafranchisen «Pokémon», til den andre. Spillet har omsider eksplodert og blitt det temaet «alle» snakker om og spillet «alle har».

Folkebladet-TV: Alternativet til Pokémon Go

DERSOM DU har gått glipp appen, som for lengst har blitt mer populær enn både Twitter, Tinder og Candy Crush, er «Pokémon Go» i prinsipp det samme, gamle 90-talls-spillet, opprinnelig ment for GameBoy og Nintendo. Et gufs fra fortiden, tenker kanskje du? Slapp av. Tvisten denne gangen er at du må ut i den ordentlige verden, i gatene, på fjellet, i fjæra, på havet og i skogen for å jakte på Pikachu, Charmander, Blastoise, Mewtwo og deres venner.

TEKNOLOGIENS evolusjon har altså gjort det mulig for nerdene å komme seg ut, treffe folk og få frisk luft, men samtidig la fingrene løpe løpsk over en teknologisk dingseboms. Solstrålene som tidligere ødela for innsynet i dataskjermen hjemme på gutterommet, har nå blitt til Guds velsignelse utendørs.

RIKS- og lokalpolitikere har så lenge jeg kan huske ønsket å bedre helsa blant folket. Det snakkes om sykkelstier, parker, turløyper, arrangerte fjellturer, mer idrett i skolen, mindre av ditt mer av datt og faens oldemor, for å gjøre folk aktive og sunnere. Jeg forstår det godt hvis det allerede nå, knappe tre uker etter at spillet ble lansert, rødmes av pinlighet i de ulike kommunestyresalene landet over.

«POKÈMON Go» har nemlig tatt innersvingen på de folkevalgte og lagt føringen på hvordan man i moderne tid skal få folket opp av sofaen og ut av huset. Mobilspillet har for eksempel bevist at dagens ungdom slett ikke er late, men gledelig tar apostlenes hester fatt og går flere kilometer - om ikke mil langs veiene for å trene Pokémonene sine i en fiktiv treningshall ett eller annet sted i sentrum. Eller for å fange Butterfly for den saks skyld.

TOMMEL OPP, for det er tross alt et bedre alternativ enn å bli tvunget til å spille innebandy, fotball eller kanonball i en svett og muggen, gammel gymsal.

I DET LANGE løp kan det, etter min mening, lønne seg å oppmuntre folket til å gjøre noe de synes er artig og underholdende. Det er bare å bøye seg i støvet for mer moro og «skjult» aktivitet i hverdagen. Et lite kuriøst tips til helseminister Bent Høie kan jo derfor i dette tilfellet være å ta til orde for å lansere Grand Theft Auto og Mario Kart med go-funksjon. Tenk så spreke vi hadde blitt da.

Utforsk tema:

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

sideblikk