Alltid en god idé å dokumentere

Men der i gården hadde altså ikke kunden rett. Det var ikke snakk om å høre på meg i det hele tatt.

Trond Sandnes, digitalredaktør

DOKUMENTASJON Skal du leie bil i sommer? Husk å dokumentere absolutt alt.  Foto: Trond Sandnes

sideblikk

MIN INTERESSE for «duppeditter» har betalt seg. I dette tilfellet var det nok ikke så dumt å kjøpe et såkalt dashboardkamera til bilen.

FOR EN TID tilbake måtte bilen på verksted etter å ha blitt påkjørt av en annen bil. I utgangspunktet ei grei sak. Forsikringsselskapet sto mer eller mindre klar med en leiebil, som etter litt argumentasjon måtte oppgraderes i størrelse (dårlig med plass til barnevogn i en bitteliten mini-Ford). Vi endte opp med ei noe større stasjonsvogn.

OG ALT GREIT så langt. Vi leverte bilen på verkstedet, og der sto leiebilen klar. I en uke kjørte vi rundt i den, før den ble levert tilbake og vår egen bil kunne rulle ut på veien igjen. Men så var det tabben min da: Jeg var dum nok til å ikke dokumentere hvordan leiebilen så ut, verken da jeg fikk den eller når jeg leverte den tilbake. Men bilen var jo skadefri, så da så... tenkte jeg. Og jeg har hatt leiebil både i Øst-Europa, Norge, Danmark og i USA — uten problemer i det hele tatt (bortsett fra da jeg fikk utlevert en Toyota i USA. Den passet liksom ikke inn. Men det er en annen sak).

TO DAGER etter at leiebilen var levert tilbake, ringte leiebil-selskapet meg (Skal ikke nevne navn, men de er stor i internasjonal målestokk). Bilen hadde fått en kollisjonsskade. 12.000 kroner i egenandel, takk! – Nei, jeg hadde ikke skadet noen bil, påsto jeg. Men der i gården hadde altså ikke kunden rett. Det var ikke snakk om å høre på meg i det hele tatt. Men slett kundeservice er nå ikke saken her. De skulle sende meg bilder av skaden — bilder tatt flere dager etter at bilen var levert tilbake, på et sted fem mil unna der jeg leverte den...

MEN JEG hadde altså i utgangspunktet lite å stille opp med. Mitt beste argument var altså at andre hadde kjørt bilen etter meg, men tvilen skulle ikke komme meg til gode. Det var helt til jeg kom på at mitt dashboard-kamera, kjøpt inn til ferien i Øst-Europa året før, som hadde filmet alt mens leiebilen ikke sto på gårdsplassen hjemme.

JEG INVITERTE selskapet til å se på flere timer med opptak, for å motbevise deres påstander. Ingen kom for å se på opptakene, men etter flere timer ringte de tilbake: – Det var sjåføren som hentet bilen, som hadde vært borti noe. Uten å si fra.

SÅ DERFOR: Husk å fylle ut alle skjemaer. Ta bilder — og gjerne videoer — med mobilen. Både før og etter turen med leiebilen. Og et dashboard-kamera kan være ei billig forsikring. Dokumentér det du kan! En god og lur huskeregel når du kanskje skal ha leiebil i ferien.

OG FIKK jeg noen beklagelse fra leiebilfirmaet? Å neida! Skal jeg bruke dem igjen? Å neida!

Utforsk tema:

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

sideblikk