Nei, du kan ikke publisere alt på #SoMe

PASS PÅ: Det er ikke lov å publisere alt mulig på sosiale medier.Foto: Reuters  Foto: DADO RUVIC, reuters

En baby er også en person, og vil kunne oppleve å «møte seg selv» på internett om noen år. Ikke sikkert det er like greit da med et bilde sittende på potta med snurrebassen godt synlig.

Digitalredaktør Trond Sandnes
sideblikk

DET ER SOMMER, ifølge kalenderen i alle fall. Mange drar på ferie og/eller deltar på ekstra mange ulike aktiviteter. Det blir tatt mange bilder. Og det er jo morsomt og hyggelig å legge ut bilder på Facebook, Instagram, kanskje Twitter og ikke minst Snapchat. Siden det nå er sommer og «unntakstilstand» i kongeriket, kan det være på sin plass med en aldri så liten påminnelse.

FOR, NEI, det er ikke alt du kan legge ut. Det finnes faktisk en lov som regulerer det. Men én ting er jo hva som er lov, og hva du ikke bør gjøre. Har du sunn fornuft, er det jo stort sett bare å bruke den. Det holder for de aller fleste. Men så er det de som det ikke holder for. Det er nemlig mange som ikke eier hemninger for hva de publiserer av bilder på sosiale medier (#SoMe).

LA OSS STARTE med hva som er lov. Det kan grovt sett oppsummeres slik: Bilder av deg selv kan du gjøre hva du vil med. Du eier ansiktet ditt. Hva du bør gjøre, er en annen greie, men du kan altså publisere bilder av deg selv så mye du ønsker. Er det derimot andre personer med på bildet, blir situasjonen en annen. Festbildet der du er i godt humør, mens to venner og bekjente smiler sammen med deg inn i kameraet, har du ikke lov til å legge ut. Du må innhente samtykke fra alle de andre først. De eier nemlig også ansiktet sitt.

DU HAR ikke lov til å legge ut bilde av andre folk, uten å spørre dem, selv om det faktisk er dine beste venner. Og det er ikke nok å skylde på at du har en lukket profil. Har du flere enn 15 venner, så er det å regne som en offentlig publisering. Så spør først!

UNNTAKET er jo dersom du er på et offentlig sted, la oss si Storgata på Finnsnes. Du må ikke spørre alle. Nei, så lenge folk ikke er hovedmotivet i bildet, kan du gjøre hva du vil, så lenge bildet tas på et offentlig sted. Samme gjelder på en konsert, der du tar bilder av offentlige personer i det offentlige rom. Det kan du bare publisere. Samme med gjenstander som hus, biler og komfyren til naboen om så.

EN ANNEN ting er som sagt hva du bør legge ut, eller sende som en story på snap. Bruk sunn fornuft! Tenk hvordan du, eller de du har på bildet, ville reagert dersom bildet skulle komme på avveie. Tenk også nøye gjennom hva du publiserer av barn og mindreårige. En baby er også en person, og vil kunne oppleve å «møte seg selv» på internett om noen år. Ikke sikkert det er like greit da med et bilde sittende på potta med snurrebassen godt synlig.

TENK OVER hva du legger ut på sosiale medier, så blir dette en god sommer!

Utforsk tema:

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

sideblikk