- Hva feiler det folk(ebladet)?

DEBATT Mandag raste debatten i kommentarfeltene på Facebook.  Foto: Christian André Unosen

sideblikk

DET ER med stor forbauselse at jeg gjennom hele mandag ettermiddag leser debatten som dukket opp i kjølvannet av overgrepsdommen som sto publisert på Folkebladet.no under tittelen «Frivillig sex førte til fengsel for 22-åringen».

DEBATT ER viktig og retter som oftest søkelyset mot noe som engasjerer og opptar mange. Jeg forstår et sterkt engasjement i en så alvorlig sak. Der blir derfor underlig for meg å lese at mandagens debatt om saken der en 22 år gammel mann og en 14 år gammel jente frivillig hadde sex ved flere anledninger, utelukkende handler om hvordan jeg som journalist har valgt å ordlegge meg i overskrifta.

FOR DET var, ifølge Senja tingrett og dommen nettopp det. Frivillig. Selv vet man jo at man av norsk lov er bundet til en seksuell lavalder og et samtykke av en 14, eller 15 år gammel jente, legitimerer ikke handlingen eller overgrepet som det til syvende og sist er. Senja tingrett skriver, og jeg siterer ordrett: «Det er ikke et formildende moment at den seksuelle omgangen framstod som frivillig fra fornærmedes side» (...) «Et barn på 14 år kan ikke samtykke til seksuell omgang med en voksen. Et samtykke til seksuell omgang fører ikke til straffefritak».

LA MEG bare ha det sagt - i anledning mandagens debatt i sosiale medier, trolig startet av en eller annen som ikke hadde lest hele sluttproduktet, men kun fokusert på de syv ordene i overskrifta, har jeg ingen tilknytning til nå domfelte, som det ble skrevet ved flere tilfeller. Jeg kjenner verken domfeltes eller fornærmedes navn.

FOLKEBLADET BØR skjemmes, mener noen. Andre spør seg om det er greit at en 14-åring springer stupfull rundt i bygda. Flere mener jeg som journalist legitimerer overgrep mot barn ved å referere en dom utferdiget av rettssystemet. Den siste påstanden blir for meg uvesentlig å respondere på.

ÅPEN DEBATT er ikke en selvfølge i mange av verdens land og kulturer. Det er derfor viktig at man på en anstendig måte benytter seg av privilegiet uten å gå til personangrep på verken fornærmede, domfelte eller for den saks skyld journalisten.

VI SKAL alle benytte oss av og respektere en sunn debatt i alle sammenhenger, men når debattantene mister kontroll og går til usaklige personangrep legges ballen død med en gang og slaget om et mer kunnskapsrikt og opplyst samfunn blir vanskelig å etterstrebe.

Utforsk tema:

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

sideblikk