Se til venstre og deretter til høyre

Har du sjekket appene poden har på mobilen? Hva kan de gjøre? Vet du hvor mange sosiale nettsteder og apper som yngstejenta kan melde seg inn i? Vet du hva hun risikerer? Kanskje er du en av de foreldrene som er oppegående. Kanskje er du såpass ung at du nærmest er vokst opp med nettet?

Trond Sandnes, digitalredaktør i Folkebladet

APPER Er du forelder som med hånda på hjertet kan si du har full kontroll på alle appene barna bruker?  

sideblikk

VERDEN GÅR fremover. Og vi med den, som det heter. For mens vi som vokste opp på 70- og 80-tallet ble lært opp av foreldre og lærere: Se først til venstre og så til høyre, før du går over veien. Dagens — og for ikke å snakke om fremtidens — unge har kanskje enda flere «trafikkregler» de bør lære. Men er foreldre, barnehage og skole forberedt?

JEG TENKER ikke på at biltrafikken har økt, at barnas sykler har blitt mer moderne «fartsmonstre» enn det vi fartet rundt på, eller at trafikkopplæringa har blitt dårligere i hjem og skole. Nei, jeg tenker på den digitale «motorveien». For mens den eneste «dingsen» vi hadde på 70- og 80-tallet var et fjernsynsapparat med én kanal, så er det mobilen — og etterhvert smartklokka og kanskje smartbrillene — det dagens unge ikke klarer seg uten.

JEG HUSKER disse fagrerike, små spille-apparatene enkelte hadde på skolen. Jeg husker også at det kunne være snøballkasting og små-erting av hverandre på skolebussen. Men jeg er redd dette ikke er noe å «skryte av» sammenlignet med truslene dagens unge står overfor. Internett har kommet for å bli, og ni år etter at Apple kom med den første smart-telefonen er internett langt mer enn nettsider med varierende informasjon.

HAR DU SJEKKET appene poden har på mobilen? Hva kan de gjøre? Vet du hvor mange sosiale nettsteder og apper som yngstejenta kan melde seg inn i? Vet du hva hun risikerer? Kanskje er du en av de foreldrene som er oppegående. Kanskje er du såpass ung at du nærmest er vokst opp med nettet?

MEN MANGE foreldre til ungdommer «nå til dags» er godt over 30. De husker livet uten nett. Mange er kanskje ikke så interessert i dette nettet. Jeg har selv snakket med lærere som ikke vet så altfor mye om hva som skjuler seg i appene ungene bruker. Jeg vet om foreldre som ikke har hørt om Tinder, Jodel eller vet hva Snapchat og Instagram er. Det skremmer litt. Farene lurer kanskje mer på gutte- eller jenterommet enn ute i trafikken. Mobbing er én av de skumle tingene. Langt verre at man kan møte folk man helst ikke ville møtt i det virkelige liv. Folk som utgir seg for å være andre enn de er, med skumle hensikter.

SOM FORELDER som er litt over gjennomsnittet interessert i det digitale (som inngår i jobben min), må jeg bare si at jeg nesten gruer meg litt til den dagen mi lille-pia skal ut i den digitale verden. For man kan skal jaggu slite for å henge med på utviklinga og for å følge med på farene der ute. Og samtidig kan man ikke stenge unger ute fra nettet. For det digitale er jo minst like viktig som det kan være farlig.

DET ER LURT å se seg for i trafikken — både på fylkesveien og der ute på nettet. Det gjelder også for foreldre og lærere.

Utforsk tema:

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her.

sideblikk