Ukultur i Senja kommunestyre?

ROLIG OG FREDELIG: – De aller aller fleste kommunestyrer går rolig og fredelig for seg, det er godt humør i pausene, og det snakkes tverrpolitisk oss imellom., skriver Rolf Bjørnar Tøllefsen.  Foto: Mathias B. Nordgård

debatt

Jeg hadde forfall på det aktuelle kommunestyret det debatteres i sosiale medier og lokalavisa om. Jeg har prøvd å lese meg opp på saken gjennom aviser, snakket med representanter som var på møtet og sett det aktuelle klippet med SV-leder Gunn Knörr og ordføreren, samt mye FB-innlegg.

Det er fullt mulig at ordføreren ikke skulle avbrutt representanten Knörr, og så bedt om unnskyldning, og jeg registrerer også at de er uenige der om hvem som har rett og hva som er galt. I leserinnlegg i lokalavisa sitter det mange «dommere» med masse meininger. Hersketeknikk og dårlig klima i kommunestyret går igjen, og nå trenger vi kommunestyrerepresentantene visstnok verneombud også. Snakk om å diskreditere et helt kommunestyre.Jeg sitter på tredje perioden i kommunestyret, to perioder for Lenvik, og nå Senja. De aller aller fleste kommunestyrer går rolig og fredelig for seg, det er godt humør i pausene, og det snakkes tverrpolitisk oss imellom. Kommunestyrene streames jo, så det er jo bare å spole tilbake og se om ikke dette stemmer.

Men så har vi saker som berører oss, spesielt nedskjæringer og budsjett. Da kan det jo gå «ei kule varmt», og kan være lett for både ordfører og representanter å glemme retningslinjene og kotymer i et kommunestyre.

Jeg har selv blitt avbrutt av den forrige ordføreren flere ganger, ja sågar også banket ned. Jeg hadde ikke forståelse for dette og var uenig og ba alltid om møte etterpå for å få «rensket opp», men vi ble som regel bare enige om at vi var uenig i avgjørelsen hans. Og møte opp personlig vet jeg flere som gjorde fra andre partier når de mente noe var galt, enten med det ordføreren gjorde eller uttalte, eller representanten.

Og her stopper dessverre forskjellen med SV og de aller fleste andre representantene. SV må ta slike saker til avisa, på Facebook og så videre. For gjør en «motstander» en «feil», må det skrives leserinnlegg og det hamres løs i kommentarfelt hvor ille denne personen eller saken er. Ikke bare èn gang, men i ukevis hvor galt det er med både ukultur i kommunestyret og hersketeknikker som går i arv fra ordfører til ordfører, hvor galt det står til i denne kommunen med både økonomi, bolyst, idiotiske investeringer og så videre. Og dessverre, når folk bare leser slikt mange ganger nok, så tror jo mange at det kan være sant.


– Gjentatte avbrytelser er en form for hersketeknikk

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, mener at det var helt unødvendig av Senja-ordfører Tom-Rune Eliseussen å avbryte SVs representant i kommunestyresalen.


Men for den oppvakte innbygger, så ser de at det er de samme personene som skriver disse negative leserinnleggene og går igjen i kommentarfeltene.

Representanten Knörr sier i intervju med Folkebladet at hun er bekymret for rekrutteringen av nye politikere, og sier i samme intervju at vi kommunestyrerepresentanter skal gå foran med et godt eksempel, men de tillater sine egne toppkandidater å la kommentarer i sine kommentarfelt stå, som direkte nedverdiger både ordfører og oss andre i kommunestyret. Det er så mange stygge og ufine utrykk at jeg ikke vil sette de på trykk her. Direkte skammelig er det. En kan lure på hvor folkeskikken er blitt av.

Og hva er hersketeknikk? Det SV holder på med er i aller høyeste grad hersketeknikk og skremselspropaganda. Jeg har pratet med flere kommunestyrerepresentanter som sier de ikke tørr å diskutere saker i redsel for å «trå feil» på talerstolen for så bli uthengt i ukesvis. Det er også grunnen til at flere sier de ikke vil ta gjenvalg. De klarer rett og slett ikke denne påkjenningen og vil heller ikke belaste familien sin med dette. Og det øker heller ikke på rekrutteringen av nye politikere fremover.

Det er selvfølgelig trasig at representanten Knorr følte seg krenket i den ordvekslingen som ble mellom henne og ordføreren, men å velge å ta saken til mediene i stedet for å snakke med ordføreren direkte og snakke om saken, må da være en større påkjenning? At det hele beror på en misforståelse og ikke hersketeknikk fra ordførerens side tror jeg ganske sikkert det er. Slik jeg kjenner ordføreren (å nei, vi er ikke omgangsvenner) vet han ikke hva ordet hersketeknikk betyr. Jeg opplever han som både inkluderende og lyttende til alle han snakker med, inkludert representanten Knörr.


Situasjonen i Senja kommunestyre:

– Langt over grensen for hva som skal tolereres

Det har stormet rundt Senja-ordførerens avbrytelser av Gunn Knörr (SV) på talerstolen i kommunestyret. Mye tyder nå på at «klima» i kommunestyret kommer på dagsorden. – Jeg har aldri opplevd så mange demotiverte politikere som nå, sier Senjalistas Elisabeth Rognli.


Jeg skal ellers la være å komme med mine råd til Senja SV, de kommer nok til å kjøre sin kjente stil videre, likeså denne avisartikkelen får nok også slakt, men jeg kommer ikke til å drive polemikk med dem. Jeg skal bruke den tiden jeg har til rådighet å drive god politikk for Senja sine innbyggere.

Til slutt vil jeg bare si at jeg syntes vi bor i en flott kommune som nå også er blitt Norges største sjømatkommune. Om noen år kommer vi også til å bli en stor turistkommune, der mange nye arbeidsplasser vil skapes. Vi kommer alle til å tape noen kamper, men så får vi jobbe på sammen for å vinne flere enn de tapte kamper.

Senja Kommune og omlandet rundt er kjent for svært mange i Norge. Overalt jeg reiser, sier jeg stolt at jeg er fra Senja, og at det er en flott kommune å bo i. Det kommer til å ta tid, men en dag håper jeg alle som bor her vil si det.

Her er situasjonen fra siste møtet i Senja kommunestyre hvor representanten Gunn Knörr på talerstolen bli avbrutt av ordfører Tom-Rune Eliseussen.