Bardufoss — byen vår, eller?

KRAFTSENTER: – Heggelia er et kraftsenter i seg selv, som det ikke finnes maken til i Målselv, skriver Kaj Hugo Hansen  Foto: Jan-Erik Bergstad

debatt

Både før og etter kommunestyremøtet da vedtaket ble gjort, ble avgjørelsen feiret med sjampanje i løftede glass, og i ettertid: De som har kritisert og ment at man skulle gjort en del forarbeider først, har blitt sett på som smågale og meningsløse negativister.

Men årsaken til dette har ordføreren selv skyld i. Vi ble jo forespeilet at Bardufoss by skulle bestå av Heggelia-Andselv-Andslimoen, men ordføreren sier i Nye Troms 7. oktober 2021 at en av fordelene dersom Andselv og Andslimoen blir slått sammen til ett tettsted så kan Heggelia leve sitt eget liv og være sitt eget tettsted, sier han rett ut under et avsnitt ”Uten Heggelia”. Er det da rart at noen er forbannet?Ordføreren er opptatt av å sette grenser for områdene som får være med, og det er jo en interessant tanke. Tenkte å ta ordføreren med på mine grensetanker med utgangspunkt i at Rustahøgda er nærmere Heggelia enn Andselv.

Dersom vi tar utgangspunkt i nordveggen på Bardufoss videregående skole og beveger oss mot Heggelia, så har vi samlet på ett sted skisenteret på høgda med hotell, hytter og restaurant. Vi har asfaltert skiskytterarena som kan benyttes sommer som vinter. Vi har en idrettshall med internasjonale mål pluss en utendørs kunstgress fotballbane.

I løpet av kort tid vil det bli bygget et internat til elever i den videregående skole. Så har vi den gamle idrettshallen med en moderne svømmehall og badeland, Polarbadet. Her finner vi også Bardufoss ungdomsskole. Et rikt idretts- og skolemiljø på høgda som det ikke finns maken til i Målselv.

Beveger vi oss videre nedover gjennom tettbebyggelsen kommer vi til BISA, bedriften som har det ingen andre har. Videre Lundbergs Bilservice med bilrekvisita, verksted og salg av alle typer tilhengere. Så har vi den første av to pizzarestauranter, Pizzabakern, og på veien før vi kommer til vår pub, Swingen, har vi passert frisør og solstudio.


Bardufoss og bystatus:

Om ordførerens by-informasjon


På andre siden av E6 ligger Kontor Design, en millionbedrift som blant annet har levert utstyr både til kommunen og Forsvaret. Ved rundkjøringen midt i Heggelia finner vi vår bensinstasjon og Målselvs fineste Spar-butikk med utsøkt ferdigmat og andre delikatesser.

Litt lenger sør finner vi ABC-Grafiske, og videre ved den gamle videregående og nesten inn i Bardu: Trond Olsen Rørleggerfirma, entreprenør og butikksalg.

Når vi tar rundkjøringen inn i Kapellveien, så passerer vi vårt eget kapell som blir hyppig brukt både av Forsvaret og sivile tjenester. Og på andre siden, den gamle grusbanen, som med litt velvilje fra kommunen kunne vært sprøytet og preparert til skøytebane.

Et stykke lenger fremme har vi Istindportalen, velferdsbygget med stor og liten kinosal som er det perfekte og fineste konsertlokale i Indre Troms, benyttet til konserter, blant annet med Hærens musikkorps. I bygget er det også en kafeteria og bibliotek. Ønsker du å trimme står en klatrevegg til disposisjon. På andre siden av kapellveien finner vi vår andre og meget populære Jokern pizzarestaurant.

I tillegg til dette har vi i Heggelia to barnehager, to frisører, en kjøreskole, og hotell for flyskoleelever. Og sist men ikke minst: Forsvaret har sine forlegninger og kontorer i Heggelia.Dette skrevet for å understreke at Heggelia er et kraftsenter i seg selv, som det ikke finnes maken til i Målselv. Det er det verste med Heggelia, sier ordføreren videre i ovennevnte innlegg: «Vi kan ikke bygge næringsbygg eller bolighus på rullebanen bare for å få til en større sammenslåing av tettsteder, så Heggelia må nok være sitt eget tettsted, avslutter ordføreren med.»

Håper ordføreren og de andre politikerne slutter å dalke med Heggelia som utenforlandet når byen Bardufoss skal etableres. Heggelia er det største og mest komplette senter i Målselv.