Norsk rovdyrpolitikk truer sauenæringa!

ROVDYRDRAP: – Dette er for jævlig! Det vi har opplevd de siste dagene med drap og lemlesting av sauebesetninger kan vi ikke akseptere, eller leve med, skriver Tor Nymo. Dette kadavret ble funnet i Lavangen fredag.  Foto: Ulf Antonsen

debatt

Dette er for jævlig! Det vi har opplevd de siste dagene med drap og lemlesting av sauebesetninger kan vi ikke akseptere, eller leve med. Dette opplever altså de som har ønske om å ha sauer på beite som arbeidsplass og levevei. Det må oppleves så brutalt og hjerteskjærende at det ender med at de gir opp og slutter.

Dette er et resultat av en fullstendig villet og feilaktig rovdyrpolitikk, som har som konsekvens at de som driver med sau og utnytter de fantastisk gode beiteområdene vi har, tvinges til å slutte. Hvem har så ansvaret for denne galskapen? Jo, det er de partiene på Stortinget som utgjør flertallet når rovviltforliket skal vedtas. Gå gjerne inn på de enkelte partis stortingsvalgprogram, så vil du se hvem som har ansvaret. Så har vi et miljøverndepartement med en statsråd, Rotevatn, som ikke bare er negativ til å ta ut rovdyr som forårsake disse dyretragediene, men han pålegger også Statsforvalterne (tidligere fylkesmenn) å være negative og direkte trenere søknader om fellingstillatelser når slikt skjer.

Så må jeg også peke på de såkalte ”miljøvernene” og deler av Naturvernforbundet som også har et stort ansvar for det som nå skjer. Alle ser jo at de ved enhver anledning, når en fellingstillatelse er gitt, skriker opp og protestere mot all uttak av skadedyr som direkte er en trussel mot de som ønsker å ha sauer som næring.

Nå er det på høy tid at staten tar på seg et helt annet ansvar enn det som har vært tilfelle til nå! De bør, og skal, så snart de får melding om sauedrap og lemlestelse av lam gi fellingstillatelse og sørge for tilstrekkelig ressurser til disposisjon, gjerne til bruk av helikoptre for å ta ut disse rovdyrene (drapsmaskinene) med en gang