Landsfaderens generasjoners etterkommere

OL: - Hadde Tromsø fått OL 2018 hadde byen eid både idrettsanlegg, ny innfartsvei og utbygget flyplass, skriver Jens-Viktor Steinsund. Foto: Morten Dokka 

debatt

Siste tid avisinnlegg særlig i Nordlys har det versert en del debattinnlegg som jeg stusset over. 3. og 4. generasjon borgere etter 2. verdenskrig må være totalt fjernet fra det grunnfjellet arbeiderbevegelsen er tuftet på, solidaritet og likeverd og arbeid for alle. At både forskere og Ap-politikere nedsnakker arbeidsplasser hvor det benyttes uniformer som arbeidstøy i serviceyrker og vanlige arbeidsfolk i kjeledress er skremmende og historieløst.

I kampen for å frede Finneheia med sin blåbærlyng og et myrhull har ikke motstanderenes debattinnlegg vært særlig saklig både i henhold til arbeidsplasser og mot eierne til prosjektet, da særlig ordføreren som har pålagt seg habilitert og fritt kan herskes med. Det som også forundra meg er alle disse ressurspersonene som skriver under med titler som forskere, professorer, stipendiater, amanuensis osv., alle må ha med tittelen, og i tillegg ta med arbeidsgiveren UiT for sine private meninger. Er disse så utrygge på seg selv som personer og i sak at de må gjemme seg bak skjørtekanten til Anne Husebekk og UiT for å vise sin menings mot og kompetanse? Eller forfekter disse Universitetets offisielle politikk siden disse bruker arbeidsgiverens tittel i sin underskrift?

Jeg har selv vært arbeidsgiver i over 40 år, og ville aldri godtatt bruken av mitt navn/firma om en ansatte skulle forfekte sine egne meninger om alt mellom himmel og jord. Einar Gerhardsen brant for at ungdommer skulle ta utdanning, nå er partiet dominert av akademikere. Det som henger igjen er et parti som fremdeles svinger partipisken i beste «gammel-kommunistisk» stil, sist for å verne et myrhull på Kvaløya. Heretter skal det kun etableres bærekraftig arbeidsplasser, hva nå det måtte være? Er det for å sitte foran en PC, eller guide steinrike turister som småskalaturisme, mens folk flest reiser jorda rundt i flokk for å kjøre på ski uten å skjønne at dette er «gammeldags» som det påståes av «samfunnsvitere»?

Hvor var alle disse miljøforkjempende politikerne og UIT-ansatte forskerne da industriparken med vindturbiner skulle bygges på Sør-Kvaløya? Hvor mange kubikk myr forsvant her? Hvordan kunne det forsvares med bygging av flere kilometer/mil av vei, bortsprengning store fjellmasser før oppsetting av «monstermaster» i et uberørt fjellområder? Hvor var den tårevåte omsorgen for reindriften som her virkelig mista store områder beiteland? I motsetning til den store skrekken for at noen lokale investorer kunne tjene penger på AC i Finnheia og betale sin skatt til kommunen, stikker vindkraftbaronene av med overskuddet til skatteparadis i Karibien. Det vi sitter igjen med er et par arbeidsplasser og en rasert natur. Hvor var Ap og miljøforkjemperne i denne saken?

Ser Aps slagord fra Cecilie Myrseth er: «Jobb nummer èn er arbeid til alle» — hvilket arbeid? Tromsø vil ikke ha vanlige arbeidsplasser og distriktene er støvsugd for statlige arbeidsplasser. Etter NAV-reformen er det flere kommuner som ikke har en eneste statlig arbeidsplass igjen. Da er det ikke så mange flere arbeidsplasser å tilrane seg for Tromsø kommune i fremtiden, noe byen smertelig har begynt å innsett. Det er bare en kommune i landsdelen som kan si nei til AC, en gavepakke for byen som investorene har lagt ned flere titalls millioner kroner i, og er villig å realisere i dette prosjektet.

At Arbeiderpartiet ikke klarer å se verdien av disse arbeidsplassene er utrolig. Dette er å skyve det som var grunnfjellet i partiet fra seg. Husk! Det er ikke så mange år siden Torbjørn Jagland trakk seg på 36,9 prosent oppslutning, i dag er meningsmålingen det halve i Tromsø. Når gamle medlemmer har fått nok og melder seg ut av partiet burde det ringe varsellamper som både partiledelsen sentralt og lokalt ledere burde reagere på med litt ydmykhet i stedet for «morske tryner» som slår nevene i bordet i beste Håkon Lie-stil.

Det ser ut i politikken som i næringslivet at hva første generasjon har bygget opp klarer andre generasjon å vedlikeholde, mens tredje generasjon bygger dette ned. Det er nok av ukjente årsaker for å miste velgere uten å bruke den mest åpenbare som å «pisse» på vanlige folks arbeidsplasser. Det har også vært illustrasjonsbilder i avisinnlegg av den lysforurensingen i Finnheia som skrekkens eksempel, og som kunne vises helt til byen. Da skjønner jeg ikke hvordan Narvik kan overleve med et internasjonalt alpinanlegg midt i byen, med over 50 ansatte og det uten hotell og hytteutleie. Var selv tilstede i Narvik i forbindelse ved overleveringen av søknaden for VM i alpin 2027, Det var forventa 3.000-4.000 fremmøtte, det kom 8.000-10.000 til «leveringsfesten».

Tromsø har sikkert fått til det samme, men da med protester mot en slikt arrangement som et VM, som mangler bærekraft i frisk minne fra en viss OL-søknad hvor gammelkommunistene blåste støvet fra Maos «Lille røde» og fylte mediene med protester mot disse planer. Hadde Tromsø fått OL 2018 hadde byen eid både idrettsanlegg, ny innfartsvei og utbygget flyplass. Godt hjulpen av Idrettsforbundet slapp byen dette arrangement, så kan byens politikere krangle om innfartsveien og idrettsanlegg i nye 40 år frem i tid. God bedring !