Henriksen bommer ikke, det gjør Prestbakmo

debatt

Til Folkebladets lørdagskommentar «Politisk Titanic for Malangsforbindeksen» av sjefredaktør Steinulf Henriksen, og tilsvar fra fylkersordfører Ivar B. Prestbakmo: Kan Prestbakmo redegjøre hva det er som skal koste 120 millioner på fergeleiene? Tok en telefon til en av kapteinene på ferga som også har vært på E6-strekket Skarberget-Bognes i mange år. Han sier fergeleiene etter at de ble forlenget 30 meter er tipp topp og like lang nå som på Skarberget og Bognes. Mulig broene må forlenges litt, men hva som skal koste 120 millioner, det kan jo Prestbakmo fortelle oss — for det vet ikke fagfolkene på ferga.

Likeså regner Prestbakmo bare utgifter; 20 millioner i året og ingen inntekter. Fakta er at de på den gamle ferga (23 pbe) kjørte inn millionbeløp på sommermånedene. I år er ferga 34 pbe, altså nesten en halv gang større, og selv om det er krise med turismen står det ofte biler igjen. Og det betyr økte inntekter. Hvordan kan du Prestbakmo slenge ut tall på utgifter og ikke inntekter som skal gå til fratrekk? Og vintertrafikken vet du jo overhodet ikke hvor stor den blir når du ikke engang har vilje å prøve. Det kan jo like godt bli overskudd!Så forsvarer Prestbakmo med hvor mye han har bevilget av penger i Midt-Troms/Senjaregionen med oppgradering av tunneler og broer som utbedres. Tunnelene er lovpålagt av EU å måtte oppgraderes på sikkerhet. Først tunneler på riksveier så fra 2014 også fylkesveier. Broene som er utbedret går også på sikkerhet, og jeg er glad dette er lovpålagt, ellers hadde aldri Prestbakmo brukt en kalori på utbedre dette.

Så kan Prestbakmo bare klage så mye han vil på dagens regjering, med lite penger til vedlikehold osv, og etterslep på 40 år, men det er ikke de siste syv år det startet å gå galt. Sp satt i regjering i tiden før det og det var like mye/lite penger da. Det er hvordan fylkeskommunen forvalter det en får, og de siste år der Prestbakmo har styrt har virkelig forfallet av veier tiltatt. De lappet i det minste i hullene som kom frem etter hver vinter. Nå gjøres ikke det en gang. Bare her til Husøy er deler av veien gått over til grusvei, hullene er så stor og veien så dårlig at brøytemannskapet ikke fikk bruke plog på slutten av vinteren for den tok deler av veien når plogen stanget nedi. De fikk ordre om å bruke fres. De vurderer å si opp brøytinga, for med fres klarer de ikke dette. Vel, herr Prestbakmo, da må du sette inn ferge også her!

Dere løser mange samferdselproblemer med å sette inn helårsferge fra Botnhamn. Og ikke takke ja til tilbudet fra staten om 20 millioner (dine tall) er intet annen enn en skandale. Rederiet som drifter har vinterferge klar. «Fedjefjord» som tar 42 biler ligger i opplag og er klar. Jeg inviterer deg, Prestbakmo, til Husøy, så skal jeg vise deg at minus og minus blir pluss!