Alle tilbake på banen

Fredag kl. 14.00 hadde vi selvsagt benket oss foran mobiltelefonen – innstilt på NRK TV. Spenningen og forhåpningene var store i forhold til Regjeringens pressekonferanse.

  Foto: FOTO: JONAS RENÉ JOHANSEN / RONALD JOHANSEN

debatt

Vi hadde et inderlig håp om at budskapet skulle være fotballen skulle kunne rulle for fullt igjen – at alle skulle få trene fotball uten avstandsrestriksjoner, at barn og ungdom skulle få spille turneringer i sommervarmen - og at alle i hele fotballfamilien skulle få konkrete datoer å forholde seg til i forhold til oppstart med treningskamper og seriestart.

La oss ta det gledelige først. Statsministeren og helseministeren ga 1. divisjon kvinner og PostNord-ligaen tommelen opp i forhold til å starte med “ordentlig” fotball på trening, og
de 42 lagene kan begynne å se fram mot en konkret seriestart om ikke så alt for lenge. Fantastisk bra for Fløya-kvinnene i 1. divisjon og Senja, TUIL og Fløya i PostNord-ligaen. Stå på!

Men resten av de gode nyhetene som vi hadde håper på, glimret dessverre med sitt fravær. Dermed ble pressekonferansen en skuffelse og en nedtur for mange tusen fotballspillere, fotballtrenere, fotballedere, fotballdommere og fotballelskere – i Troms Fotballkrets og i hele fotball-Norge.

Barn og ungdom (6-19 år) har fortsatt den begrensningen at de bare kan trene og spille kamper innenfor en fast gruppe på 20 spillere. Rett nok kan de trene med “kontakt”, men nå lengter alle etter å kunne spille kamper – cuper, turneringer og seriekamper. Det er viktig at det kommer en snarlig avklaring på dette.

Enda vanskeligere er situasjonen for kvinner og menn som er 20 år og eldre, og som ikke tilhører den absolutte toppen av fotballpyramiden. Det er denne gruppen vi skal fokusere spesielt på i denne lille epistelen. De som spiller sin fotball i 2. divisjon kvinner og 3. divisjon menn, og nedover i divisjonssystemet, samt alle som deltar i aktivitet utenfor divisjonssystemet. Denne svært store og viktige gruppen i fotballfamilien må fortsatt forholde seg til helsemyndighetene og regjeringens retningslinjer om en meters avstand og faste grupper på inntil 20. De har fått få og ingen imøtekommelser i hele denne prosessen med nasjonal gjenåpning. Og det kom dessverre heller ingen signaler om lemping på dette på dagens pressekonferanse.

Fotballpresidenten gir uttrykk for skuffelse i et intervju på fotball.no, Ramfjord sin trener i 5. divisjon gir uttrykk for oppgitthet og forbannelse, og treneren til stjerneserielaget til Balsfjord Star (tilrettelagt fotball), må skuffet meddele sine spillere, at det fortsatt ikke kan spilles kamper. Og vi ser at diskusjonen går på SoMe. Nå går det hele på tålmodigheten løs for de aller fleste av oss. Det er greit at det skal skje gradvis og i kontrollerte former, men nå må det vel snart være breddefotballspillerens tur!

Fotball på dette nivået er en herlig miks av folkehelse, integrering, inkludering, action, vennskap, mestring, håpløse pasninger - og pur fotballglede. Det er selvsagt et stort strekk fra den ene enden til den andre. Fra de som spiller i 2. divisjon kvinner og Norsk Tipping-ligaen, og som satser ambisiøst på opprykk til 1.divisjon og PostNord-ligaen. Til den andre enden med old boyslag, old girlslag, 7-er lag, lag fra asylmottak, lag for tilrettelagt fotball og de som bruker fotballen som terapi for å komme tilbake til et godt og meningsfylt liv. Alle disse må fortsatt forholde seg til trening med en meters avstand, og begrensede grupper. I fotballen er absolutt alle grupperinger like verdifulle og like viktige, og derfor håper vi at alle sammen snart kan spille fotball på like vilkår.

Det er ikke lett å forklare spillerne at dette er nødvendig av smittevernhensyn. Svært mange opplever det som urettferdig og ulogisk. Spesielt når vi opplever at mange kommuner og store deler av distrikts-Norge nesten ikke har smittetilfeller, at danskene og andre nasjoner åpner for breddefotball, at toppfotballen i Norge får lov, at de under 20 år kan trene med kontakt – og ikke minst at det er åpnet for nesten alt annet i det norske samfunnet. Det kan da umulig være større smittefare i en 5. divisjonskamp i fotball enn det er på barer og puber, etter at folk har inntatt både tre og fire halvlitere.

En studie fra Århus Universitet bekrefter at smitterisikoen er lav når man spiller fotballkamp i det fri. Et interessant moment er også at risikoen for smitte sannsynligvis er mindre på lavere nivå enn i toppfotballen. På lavere nivå går det lengre tid før man blir taklet, oppdekningene sitter ikke like tett, spillerne står lengre fra hverandre og tempoet er lavere. Sier lærde folk ved universitetet i Århus.

Breddefotballen for voksne har på en måte falt litt mellom to stoler. Toppfotballen er avgjørende for hele norsk fotball. Ikke minst økonomisk, og det prosjektet som gjør at vi kommende tirsdag kan benke oss foran TV-apparatene for å se kamper i Eliteserien, er imponerende og viktig for hele fotballnasjonen Norge. NFF og klubbene i toppfotballen har gjort en fantastisk jobb, som baner vei for resten av idretten. Alle har også vært enige om at barn og ungdom måtte prioriteres. Det er en selvfølge. Men nå må det snart være kvinnene og mennene mellom 20 og 80 år (ja, vi inkluderer selvsagt deg, Rolf Hansen (80) !) som står for tur.

Vi mener at det er svært mange gode grunner til at Regjeringen og helsemyndighetene må kunne lempe på restriksjonene knyttet til fotballaktivitet i breddefotballen - også for de som har passert 20 år.

Slik det er nå, står vi faktisk i fare for at spillerne mister motivasjonen. Det er grenser for hvor lenge det er motiverende for en fotballspiller med 25 års fartstid, å ikke kunne trene som normalt, og ikke kunne spille fotballkamper. Da kan det dessverre ende med at noen velger å sette skoene på hylla. Spesielt frykter vi at kvinnelagene kan stå i fare for å bli rammet, dersom vi ikke snart kommer i gang igjen. Derfor må vi få lov til å komme ordentlig i gang igjen!

I Troms Fotballkrets har Bardu og Bardufoss måttet slå sammen sine to lag i 3. divisjon kvinner til ett lag, på grunn av mangel på spillere. Indre Kåfjord har trukket seg fra 5. divisjon, men klarer heldigvis å stille lag i 6. divisjon i steder. Ulfstind måtte i går meddele at de likevel ikke har nok motiverte spillere til å delta med sitt 2. lag i 6. divisjon. Vi er dessverre redd for at det kan bli flere slike eksempler, dersom vi ikke kommer i gang igjen snart.

Det er ikke bra for Norge om vi mister fotballspillere og fotballag. 5. divisjonslaget til Storsteinnes er viktige for Storsteinnes IL, viktige for Balsfjord kommune og viktige for trivsel, vekst og utvikling i Balsfjord-bygda. De unge jentene og guttene på Storsteinnes ser opp til de som spiller på A-laget – selv om det “bare” er i 5. divisjon. Laget som rykket opp sist høst, har med spenning sett fram til en ny sesong i en høyere divisjon. Ungdommen vet at klubben har levert spillere som Arne Vidar Moen, Morten Pedersen og Kent-Are Antonsen til norsk toppfotball. De har vist at det er mulig å sette Storsteinnes på fotball-kartet, og derfor er hver eneste 5. divisjonskamp som spilles på Moan kunstgress, viktige for lokalmiljøet på Storsteinnes - og for hele Troms-fotballen.

Slik er det i mange bygder og bydeler i hele fotball-Norge. Fotballaget er viktig for lokalsamfunnet, og vi må for all del ikke miste den solide forankringen fotballen har.

Men midt oppi disse sterke ønskene om å få hele fotballfamilien tilbake på banen for fullt, så må vi selvsagt fremdeles tenke smittevern. Situasjonen er fortsatt alvorlig - både i Norge og i resten av verden. Vi må enda i lang tid etterleve de enkle og gode smitteverntiltakene, unngå unødvendig berøring, utøve nødvendig hygiene, og være forsiktige i alt det vi gjør. Fotballfolket har vært forsiktige - helt siden 12. mars. Vi har innrettet oss etter det som har vært krevet av oss, og vært lojale mot Regjeringen og helsemyndighetene. Det skal vi fortsatt være, men nå krysser vi fingre for at alle likevel skal kunne begynne å spille fotball – på normal måte.

Så, kjære Erna, Høie, Abid, dere i Helsedirektoraret, Folkehelseinstituttet, og andre som skal vurdere dette:

Tenk på spillerne på Nordreisa sitt kvinnelag, Lyngen/Karnes sitt 4. divisjonslag, Pioner sitt lag i Stjerneserien, Mellembygd sitt comeback-lag i 6. divisjon, Tom Høgli sitt fantastiske fotballprosjekt - og tusenvis av andre breddefotballspillere. Alle som en “verker” de etter å komme i gang med ordentlig fotball – og med fotballkamper!

Vi krysser fingrene for at det kommer et gledens budskap på Regjeringens neste pressekonferanse!