Oppklaring om «flyskam» og «togskam»

MGDs vilje til å satse på jernbanen i nord

TILSVAR

VIL BYGGE: – Utredning av jernbanen i nord er høyt prioritert i programmet vårt. Første punkt i fylkesprogrammet for samferdsel lyder «MDG vil arbeide for rask byggestart av de foreslåtte jernbanestrekningene i Nord-Norge: Fauske-Narvik-Tromsø med sidespor til Harstad kombinert med dobbeltspor på Ofotbanen, og Kirkenes-Rovaniemi, skriver Hilde Lisbeth Strand.  Foto: Tore Skadal

Det er fryktelig irriterende å lese dette

Hilde Lisbeth Strand
debatt

Hilde Lisbeth Strand 

I lørdagskommentaren i Folkebladet reflekterer Steinulf Henriksen over folks manglende endringsvilje i møte med klimaproblematikken vi står overfor. Han hevder at det er «noen ytterst få folkevalgte som våger å foreslå de grepene som må til».

Miljøpartiet de Grønne sin kjernesak er klima og miljø, og Une Bastholm, MDGs mandat på Stortinget, har uredd foreslått grep for å få landet på rett kurs i klimapolitikken. Robert Mood skrev i januar en kronikk i Morgenbladet med overskriften «Kjære Erna Solberg…», han skrev: «der Une Bastholm faktisk er realitetsorientert og peker retning fremstår du og ditt team som gårsdagens svar på gårsdagens utfordringer.»

I lørdagskommentaren tar Steinulf Henriksen på nytt opp klimaproblematikken, noe han skal ha ros for. Klimakrisa bør være på dagsorden hver dag. Under overskriften «Den største skammen», skriver han om flyskam og manglende vilje blant politiske partier til å bygge Nord-Norgebanen.

Han sier at Miljøpartiet de Grønne elsker ordet «flyskam», og viser til at folk i nord har blitt voldsomt provosert av MDGs Eivind Trædals kronikk i VG om flyskam. Videre mener han at MDG har «parkert debatten om Nord-Norgebanen i et sidespor».

Alt skjer så fort i den hektiske mediehverdagen i dag, og Steinulf Henriksen har kanskje ikke fått med seg at Trædal for lengst har presisert at folk i Nord-Norge ikke skal føle flyskam. I Nordnorsk Debatt, datert 29. april, skrev Trædal et motsvar til Tone Angell Jensens oppildnede innlegg om flyskam, MDG og folk i Nord-Norge. Her skriver Trædal: «Jeg er enig med Tone Angell Jensen i at nordlendinger ikke trenger å skamme seg for å fly der det ikke finnes alternativer. Nordlendinger fortjener grønne flyruter og togutbygging, ikke skam».

Steinulf Henriksen lanserer begrepet «togskam», en skam de politiske partier som ikke har løftet fram Nord-Norgebanen burde føle. Han skriver at også MDG, «som allerede i 2013 vedtok å gå inn for bygging av Nord-Norgebanen har parkert debatten om Nord-Norge- banen i et sidespor».

Dagen før skisserte Herman Kristoffersen noe liknende i sin spalte i iTromsø, datert 9. mai. Han kritiserer de politiske partiene for ikke å jobbe aktivt for å få fart på utbyggingen av jernbanen i Nord. Også han hevder at MDG ikke prioriterer å jobbe fram denne saken.

Det er fryktelig irriterende å lese dette, nettopp fordi utredning av jernbanen i nord er høyt prioritert i programmet vårt. Første punkt i fylkesprogrammet for samferdsel lyder «MDG vil arbeide for rask byggestart av de foreslåtte jernbanestrekningene i Nord-Norge: Fauske-Narvik-Tromsø med sidespor til Harstad kombinert med dobbeltspor på Ofotbanen, og Kirkenes-Rovaniemi.» Terje Traavik fra MDG Tromsø uttalte seg om dette senest i NRKs nyheter på radio den 7. mai.

Altså, punkt 1: Vi i Nordnorge trenger ikke å skamme oss over å fly når vi ikke har andre alternativer, men også vi bør oss tenke om.

Punkt 2: MDG jobber fortsatt aktivt for å få fortgang i jernbaneutbygginga i nord.