Null-toleransen bør gjelde over alt!

UAKSEPTABELT: - Håper ikke det er mange av denne sorten — dessverre er det jo noen. Uakseptabel oppførsel som dette fra voksne menn som burde vite bedre, må og skal det reageres på, skriver Brita Martinsen, etter hendelsen på en turlagshytte i Øvre Dividal nasjonalpark.   Foto: Troms Turlag

Håper ikke det er mange av denne sorten

debatt

«Jenter lukter reke»... sa mannen til de to unge jentene. «Oi — kanskje jeg var litt ufin nå»... sa samme mannen da han så usikkerheten hos jentene. Er det greit at en godt voksen mann, med et hånlig glis og tilhørere sier dette til to jenter han tilfeldigvis møter på en turlagshytte langt inne på fjellet i nasjonalparken?

Nei — det er det ikke! Er dette noe han ville sagt til sin egen datter? Ikke det nei — da sier du det heller ikke til datteren min! Hva kan man tillate seg? Hvor går grensen?

Fire studenter, hvorav to kvinnelige, som studerer friluftsliv kom for en tid hjem fra egenferd de har hatt i Øvre Dividal Nasjonalpark. De bodde på ei turlagshytte langt inni fjellheimen, langt fra sivilisasjonen. Da de kom hjem ville jeg gjerne høre hvordan de hadde hatt det. Jo — turen hadde vært fin, bortsett fra at det hadde kommet noen menn for å bo på hytta — og en av de var ekkelt ufin.

Da jentene satt og spilte Yatzy inne på hytta kom samme mannen og sa at vinneren skulle få en natt med kompisen i premie. Det var bare et problem — og det var at kompisen hadde glemt å ta med viagraen sin, så det kunne bli litt vanskelig. Samme mann kommer, etter at han har løftet ned noe fra ei køye, og sier at han fortjener en klem for jobben. Nei — det fortjener du absolutt ikke! Jeg spør meg nok en gang om dette er noe han ville sagt til sin egen datter — eller barnebarn for den saks skyld? Håper virkelig ikke det, og nok en gang — det er ikke greit at han sier det til datteren min!

Dette er eksempler på noe av det jentene måtte finne seg i, og som la en demper på turen. Det hadde vært både ubehagelig og vanskelig å håndtere — det skapte usikkerhet, og ikke minst — utrygghet. Jeg reagerte og sa at dette ikke var greit og ville varsle, noe jentene satte pris på at jeg gjorde.

Jeg ringte Troms Turlag — informerte — og sa jeg kom til å sende varsel. Vedkommende jeg pratet med hos Troms Turlag beklaget på telefon at dette hadde skjedd, og mente at jeg skulle sende varsel. Etter min oppfatning ble det tatt på alvor. Jeg har fått svar om at saken har vært behandlet, og jeg håper og tror ut fra svaret jeg fikk at den vil bli håndtert på en tilfredsstillende måte.

Håper ikke det er mange av denne sorten — dessverre er det jo noen. Uakseptabel oppførsel som dette fra voksne menn som burde vite bedre, må og skal det reageres på. Jeg håper at alle kan få ferdes hvor de ønsker uten å møte på ubehageligheter som dette. Nulltoleranse for seksuell trakassering bør gjelde over alt — også over tregrensa!